Van moordplek tot moordplek: nabestaande organiseert stille tocht

Volgende week vrijdag wordt in Blerick een stille tocht gehouden ter nagedachtenis aan de vermoorde Ömer Köksal en Kemal Zengin. De route voert van de ene naar de andere moordplek.

Marco van Kampen

Hij staat ermee op en gaat ermee naar bed. Engin Zengin gaat nog elke dag gebukt onder de dood van zijn broer Kemal, die in de nacht van 21 op 22 augustus werd geliquideerd bij zijn eigen voordeur aan de Klingerbergsingel in Blerick. "We worden als nabestaanden aan ons lot overgelaten. Tenminste, zo voelt het."

Geparkeerd
Zengin doelt op het parkeren van de moordzaak van zijn broer door de politie. Medio oktober kregen de nabestaanden te horen dat het onderzoek vanwege te weinig capaciteit noodgedwongen moest worden gestaakt. Het is één van de vier moordzaken die de Limburgse politie vorig jaar door gebrek aan rechercheurs in de ijskast moest zetten. Die mededeling kwam aan als een mokerslag, vertelt Zengin.

Opheldering
En nu, vijf maanden later, valt het nog steeds niet te verteren. Toen minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus vorige week een bezoekje waagde aan Blerick, zag Zengin zijn kans schoon om hem een brief in de handen te drukken. Strekking: doe er alsjeblieft wat aan, zorg ervoor dat er voldoende recherchecapaciteit is om ernstige zaken als deze aan te pakken.

Met het organiseren van een stille tocht wil Zengin een soortgelijk statement maken. Daarbij kijkt hij, aan de vooravond van de verkiezingen, ook naar de politiek. "We snakken nog steeds naar opheldering. Zitten al maandenlang in onzekerheid. Dit mag niet in de vergetelheid raken."