Onderzoek naar mogelijk gerommel bij zorgstichting

Print
Onderzoek naar mogelijk gerommel bij zorgstichting

Afbeelding: De Limburger/Lé Giesen

Curator Bob van Brink doet onderzoek naar de vraag of Stichting Ciran in Venlo economische delicten met zorgdeclaraties heeft gepleegd.

De revalidatieorganisatie, die in januari failliet is verklaard, laat ruim 30 miljoen euro schulden achter.

Het onderzoek naar de financiële huishouding van Ciran is volgens Van Brink standaard, maar in dit geval ook noodzakelijk vanwege claims van zorgverzekeraars. Die zeggen dat er door Ciran gesjoemeld is met zorgdeclaraties, die - zo bleek uit onderzoeken van VGZ en Zilveren Kruis - vaak onterecht en veel te hoog waren.

Claim
VGZ, dat voor de rechter stelde dat er sprake is van een economische delict gepleegd door Ciran, heeft inmiddels een claim van 16,6 miljoen euro ingediend bij de curator. Dat is volgens VGZ het totaalbedrag aan onterechte declaraties dat van 2014 tot en met 2016 door Ciran is gedaan. Aanvankelijk sprak de verzekeraar over ruim 20 miljoen euro, maar door het niet uitkeren van declaraties in 2017 zakte het totaalbedrag van die claim.

VGZ zegt alles te doen om zo veel mogelijk van het geld terug te krijgen. "En als daarover uitsluitsel is, beraden we ons op volgende stappen. Aangifte is niet uitgesloten."

Deal
Zilveren Kruis, DSW en CZ hebben nog geen claim ingediend. Van Zilveren Kruis is bekend dat het een deal met Ciran sloot over de terugbetaling van 4,3 miljoen euro. Daarvan is een deel terugbetaald. DSW claimt enkele tonnen van Ciran, maar is nog in afwachting van een rechterlijke uitspraak daarover. Afhankelijk daarvan zegt DSW ook een aangifte te overwegen. CZ heeft nog geen claim tegen Ciran ingediend. De verzekeraar doet nog onderzoek naar de declaraties.

Oordeel
Curator Van Brink gaat nog niet inhoudelijk in op de claims. "Ik vel geen enkel oordeel tot het onderzoek klaar is. Mocht blijken dat er zaken niet kloppen of dat er een economisch delict is gepleegd, neem ik vervolgstappen."

Het Openbaar Ministerie wil niet kwijt of het al dan niet strafrechtelijk onderzoek doet naar Ciran.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →