Halfvasten in Afferden: kippenvel als de wagens er staan

Print
Halfvasten in Afferden: kippenvel als de wagens er staan

Een wagen tijdens een eerdere halfvastenoptocht in Afferden. Afbeelding: Stefan Koopmans

Afferden - De halfvastenoptocht van Afferden viert deze zaterdag het 11-jarig jubileum. Kartrekker Henk Erren krijgt nog elke keer kippenvel als hij ziet hoe een stuk of zeventig praalwagens voor de optocht staan opgesteld.

Creaties, noemt Henk Erren van de stichting Halfvasten Offere de in totaal 69 deelnemers die zaterdagmiddag vanaf twee uur door de straten van zijn dorp zullen trekken. "Daar zitten twee lopende groepen tussen. De rest van de optocht bestaat uit grotere en kleinere praalwagens."

Prinsenmutsen
Er trekken ook wagens van diverse carnavalsverenigingen mee. Vastelaovesclubs die bij een officiële bond zitten, laten met halfvasten overigens wel altijd de prinsenmutsen thuis. Want buiten het vastelaovesseizoen (van 11-11 tot carnavalsdinsdagnacht) moeten muts, veren, scepters en andere versierselen eigenlijk in de kast blijven. Echter: de hoogheden en raden van 11 van verenigingen die niet bij een bond zijn aangesloten, zullen zich in vol ornaat aan het volk tonen.

Maar er zijn in Afferden ook praalwagens te zien die met veel toewijding gebouwd zijn door vriendengroepen uit de hele regio. Erren: "Die groepen hebben met carnaval in eigen dorp of gemeente meegedaan met de optocht en komen met halfvasten naar Afferden om dat mooie feest van saamhorigheid nog eens over te doen. Ze komen uit alle windstreken; van Alphen aan de Maas en Cuijk tot Lomm."

Zeeland
Wat een bezoek aan een halfvastenoptocht in het Noord-Brabantse Zeeland, ergens in 2003, al niet teweeg kan brengen, beseft Erren. "In Zeeland wordt al zeker veertig tot vijftig jaar een halfvastenstoet georganiseerd. Toen ik al die praalwagens daar zag staan, wist ik meteen dat ik zoiets naar Afferden moest halen."

Mensen
Erren weet in eigen dorp al snel de juiste mensen om zich heen te verzamelen om de eerste halfvastenstoet te organiseren. "Veertig creaties hadden we toen. Een jaar later waren dat er al 60 en het derde jaar zaten we op 75. Dat is ook het maximale. Groter willen we niet groeien. Niet alleen is dit voor onze 75 vrijwilligers nog goed te doen, maar meer kan ons kleine dorpje Afferden met 2121 inwoners niet aan. De optocht wordt ook steeds drukker bezocht. Voor ons als organisatie is het heel moeilijk om bezoekersaantallen in cijfers uit te drukken, maar de straten van Afferden staan bomvol met publiek. Er lopen alleen al tussen de 1700 en 1800 mensen mee in de optocht."

Volgens Erren is het voor de organisatie ook altijd weer prachtig om te zien hoe al die mooie praalwagens vlak voor de start van de optocht in Afferden staan opgesteld. "Kleurige wagens, zo ver het oog reikt. Kippenvel."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →