Concurrent Sparta nagelt Roda harder op laatste plaats

Print

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Op een avond vol ongeloof en frustraties op de tribunes werd Roda JC harder op de laatste plaats genageld door een directe concurrent.

Sparta won zaterdag met 0-2 en sloeg een kloof van vier punten met de Kerkraadse ploeg, die kans op kans miste. Roda (17 punten) heeft nu alleen nog FC Twente (18) direct in het vizier.

Wijziging
Roda-coach Robert Molenaar had één wijziging in zijn team aangebracht. Livio Milts verdween uit de basis, Ognjen Gnjatic mocht starten. Daardoor kreeg regisseur Gustafson een meer aanvallende rol. De thuisploeg zocht vanaf de aftrap de aanval, maar het was Sparta dat de eerste klap uitdeelde.

En snel. In de twaalfde minuut mikte Fischer met een fraaie volley de openingstreffer in het doel: 0-1. Het was de zoveelste keer na de winterstop dat de Kerkradenaren binnen een kwartier op achterstand kwamen.

Stormloop
Roda reageerde met een stormloop naar het Rotterdamse doel, maar stuitte keer op keer op de zwaar versterkte defensie van Sparta. Aan de andere kant moest de thuisploeg voortdurend rekening houden met snelle counters van de ploeg van Dick Advocaat.

Na een half uur moest Roda een andere tik incasseren. El Makrini viel geblesseerd uit en moest vervangen worden door Ndenge. Roda begon opnieuw met een omsingeling, maar elk schot smoorde in een woud van Sparta-benen.

Lees ook: Roda-fans steunen ploeg met mars naar stadion

Steun
In de rust stuurde Molenaar vuurvreter Donis Avdijaj naar buiten, die direct naar de Koempeltribune liep om de fans om steun te vragen. De Schalke-huurling, hersteld van een blessure, kwam in de tweede helft aan de aftrap als vervanger voor Vancamp.

Maar Roda slaagde er niet in om Sparta vast te zetten. Het waren de gasten die met schoten uit de tweede lijn (Verhaar) het meest dreigend waren. En opnieuw hard toesloegen. In de 65ste minuut profiteerde Mühren van wanorde in de Roda-fans: 0-2.

Waanzinnig
Roda leek snel iets terug te doen, maar Rosheuvel miste een waanzinnige kans, één meter voor een leeg doel. Een lob van Avdijaj werd even later van de lijn gehaald. De thuisploeg sleepte zich vervolgens machteloos naar het einde, de ruim 12.000 fans gedesillusioneerd achterlatend.