Moordverdachte Guus J. neemt zich voor te zwijgen

Print
Moordverdachte Guus J. neemt zich voor te zwijgen

Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade - De 64-jarige van moord verdachte Guus J. heeft besloten maandag, op de tweede zittingsdag van de inhoudelijke behandeling, te zwijgen. "Op alle vragen", voegt hij eraan toe. Waarom, vraagt de officier van justitie? "Geen antwoord."

De Kerkradenaar wordt allereerst geconfronteerd met geluidsopnames van zijn verhoor door de politie enkele dagen na de moord op zijn echtgenote Marleen Rütten aan de Ursulinenhof in Kerkrade.

Ongebruikelijk
Daarop valt te horen dat de Kerkradenaar uitlegt in de nacht van de moord naar zijn vriendin-tegen-betaling in Bergen op Zoom te zijn gereden. Het was de eerste keer dat hij daar 's nachts aankwam, blijkt uit de opname. Tot dan toe hadden de twee altijd overdag afgesproken. Tijdens eerdere zittingen vertelde J. echter dat het niet ongebruikelijk was om 's nachts naar de vrouw in Brabant te rijden. 

Alimentatie
Ook wordt er een passage over een echtscheidingsconvenant tussen hem en Marleen afgespeeld. Daarin zegt J. dat er twee convenanten zijn, een bedoeld voor hem en zijn echtgenote en een voor de ING-bank. ,,Maar of ze daar intrappen?", zei hij tegen de recherche. De bank mocht namelijk niet weten dat hij alimentatie aan Marleen betaalde. Want dan zou hij geen hypotheek kunnen krijgen.

Twintig jaar
Opmerkelijk is ook dat men wel eens tegen J.'s vader, oud-mijnwerker, vertelde dat hij beter van zijn vrouw af kon gaan, omdat zij vaker in Welterhof werd opgenomen. Maar de vader wilde zijn vrouw trouw blijven en bleef die situatie ruim twintig jaar volhouden. Tegenover de politie verklaarde J.: "Zo zou ik niet kunnen leven. Iedereen wil iets uit zijn leven halen."

Geconfronteerd met vragen hierover en diverse tegenstrijdigheden uit de verhoren doet J. er telkens het zwijgen toe. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje