Hogere straf voor man die flatwoning Venlo opblies

Print
Hogere straf voor man die flatwoning Venlo opblies

Afbeelding: De Limburger/ AS Media

Venlo - De man die in 2015 een gasexplosie veroorzaakte in zijn flatwoning in Venlo is in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvaan twee jaar voorwaardelijk.

Dat komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Eerder werd Abdelhafid A. voor de rechtbank veroordeeld tot een straf van 30 maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Bovendien legt het hof in tegenstelling tot de rechtbank wel een tbs-maatregel met voorwaarden op.

Zelfmoord
A. had eerder verklaard dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Dit vanwege een net verbroken relatie, schulden door zijn gokverslaving, huurachterstand en werkeloosheid. De in Marokko geboren man nam 60 slaaptabletten in en draaide het gasfornuis open. Als gevolg daarvan ontstond een explosie waardoor hij naar buiten werd geslingerd.

Tbs
Volgens het hof kon de man weten dat er een explosie zou ontstaan en wist hij dat er in naastgelegen woningen mogelijk bewoners aanwezig waren. Door zijn handelen nam hij het levensgevaar voor andere bewoners voor lief.

Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek blijkt dat A. aan een ziekelijke stoornis lijdt die hem verminderd toerekeningsvatbaar vatbaar maakt. Daarom legt het hof hem naast een celstraf ook tbs met voorwaarden op. 

Schadevergoeding
Door de explosie werden vijf woningen boven A.’s appartement onbewoonbaar verklaard. Circa vijftien personen konden de nacht na de ontploffing niet thuis slapen. De circa honderd personen die ten tijde van de ontploffing in de flat waren, verkeerden lang in onzekerheid over de vraag wanneer ze terug konden naar hun woningen. De bewoners van de flat werden opgevangen in wijkgebouw D’n Dörpel. Aan mensen die schade hebben opgelopen moet A.  5600 euro betalen.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje