Dochter Guus J.: 'Ik ken mijn vader. Hij heeft mijn moeder niet vermoord'

Print
Dochter Guus J.: 'Ik ken mijn vader. Hij heeft mijn moeder niet vermoord'

Rechercheurs onderzoeken op 8 november de woning van Marleen Rütten. Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade - "Wij waren met zijn drieën zo'n fijn gezin. Mijn moeder was zo'n fijne vrouw. Ik zou u dat graag hebben laten zien. Ik ken mijn vader 38 jaar. Hij heeft mijn moeder niet vermoord. Ik wens u veel wijsheid toe, maar of het gevangenis of vrijspraak wordt, er zijn in deze zaak alleen maar verliezers."

Dat verklaarde dochter Nancy van moordverdachte Guus J. uit Kerkrade maandagmorgen op emotionele toon voor de rechtbank in Maastricht.

Tunnelvisie
De 38-jarige vrouw beschuldigt het openbaar ministerie van een tunnelvisie bij de moord op haar moeder Marleen Rütten op 7 november 2015  in haar woning aan de Ursulinenhof in Kerkrade. "Als ik toen niet op reis was geweest, was ik die avond ook bij mijn moeder op bezoek geweest. Dan had ik hier ook als verdachte gestaan."

Lees ook: Moordverdachte Guus J. neemt zich voor te zwijgen

Ze zegt dat ze het aanvankelijk ook moeilijk kon geloven dat haar vader onschuldig is. "Maar het gevoel blijft hangen dat er iets niet klopt. Niemand uit onze omgeving verdenkt hem. En sinds ik het dossier heb gelezen ben ik er tweehonderd procent van overtuigd dat het niet zo zwart-wit is." Dat hij bepaalde appjes wist, vreemd gaat en vreemde zoektermen op internet ingeeft, maakt hem nog geen moordenaar. 

Alternatief
Nancy voert een alternatieve doodsoorzaak op, die ze van het NFI te horen zou hebben gekregen: Marleen Rütten zou zijn gesmoord, want er er zaten vezels in haar neus. En bloeduitstortingen op haar lichaam zouden wijzen op hoge toxische waarden in haar bloed. Volgens de lezing van het openbaar ministerie is Rütten echter door wurging om het leven gekomen. 

Wantrouwen
Net als advocaat Marijn Zuketto van Guus J. stelt dochter Nancy dat alle verklaringen van de verdachten in zijn nadeel worden uitgelegd. "Ze heeft alle reden om haar vader te wantrouwen en boos te zijn. Maar ze is niet overtuigd. Ik ook niet. Ik verzoek u dringend, als u ook maar even twijfelt: spreek hem vrij", zo hield Nancy's eigen advocate Floor Oehlen de rechtbank voor. 

Later op de ochtend begint het requisitoir van de officier van justitie, die aan het eind zijn strafeis formuleert.