Dag 23: Verkiezingsposters trekken verkeerde aandacht

Print

Poster van LVR-raadslid Jan Puper in Roermond Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Veel Limburgse lantaarnpalen zijn behangen met verkiezingsposters. Of het ophangen van die plakkaten veel zin heeft, valt te betwijfelen. Helemaal als de beeltenissen van de kandidaat-politici worden beklad en vernield.

De vierjaarlijkse poppenkast. Zo omschrijft communicatiedeskundige Paul 't Lam uit Maastricht verkiezingscampagnes. Traditioneel onderdeel van de politieke reclame zijn de verkiezingsposters. Op speciale plakplaatsen, achter de ramen of aan lantaarnpalen. Uit het straatbeeld zijn ze in campagnetijd niet weg te denken. Terwijl die posters zeker niet het gewenste effect hebben, betoogde Rens Vliegenthart onlangs in een interview met het magazine van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Sterker nog, de hoogleraar media en samenleving aan de Universiteit van Amsterdam omschrijft verkiezingsposters als een "volstrekt irrelevant" campagnemiddel. "Niemand laat zich door alleen een poster overtuigen om op een partij te gaan stemmen."

Zichtbaar
Als motief om het toch maar te doen voert Vliegenthart aan dat zo'n plakkaat een van de weinige middelen is die politieke partijen op lokaal niveau hebben. "Je kunt langs de deuren gaan, een website optuigen en een beetje op sociale media rommelen, Voor lokale partijen is het bereik echter heel beperkt. Met een poster maak je jezelf zichtbaar."

Mes in voorhoofd
Helaas voor de kandidaat-raadsleden trekken de posters niet alleen de aandacht van potentiële stemmers, in Limburg weten ook vandalen wel raad met de politieke reclame-uitingen. Van Bergen in Noord-Limburg tot Kerkrade in het zuiden zijn posters beklad, verminkt of helemaal vernield. In Bergen maakten de vandalen hun politieke voorkeur niet kenbaar, daar waren posters van alle partijen de klos. Daarbij zijn systematisch de ogen van kandiaten weggesneden. In Roermond moesten vooral de borden van het CDA en de Liberale Volkspartij Roermond het ontgelden (zie foto's). Op de Rijksweg in Geleen liet de dader zelfs het mes waarmee hij een CDA-poster vernielde in het voorhoofd van het afgebeelde partijlid steken. De supportersmars van Roda-fans zaterdagavond richting het Kerkraadse stadion leverde de niet de zo broodnodige driepunter op tegen Sparta. Wel een spoor van vernielde posters op de route.

Stof tot nadenken?
Het voert waarschijnlijk te ver om de vernielingen te zien als een symptoom van een gebrek aan vertrouwen in gemeenteraad of als een politiek statement. Dat vindt ook de Roermondenaar die op Facebook zijn afkeer van het vandalisme uitte. "Dat doe je niet." Tegelijkertijd signaleert hij echter ook dat er "belachelijk veel borden" langs de wegen staan. En die signalering is misschien toch ook reden tot nadenken. Zeker met de woorden van Vliegenthart in gedachten. Communicatiedeskundige Paul 't Lam brak eerder in ons Wat Beweegt Limburg al een lans voor minder vuurwerk voor de verkiezingen en méér communicatie met de burger in vier jaren erna. Ook kandidaat-raadsleden lieten ons weten er eender over te denken. "Maar campagnes zijn nu eenmaal nodig om vier jaar je werk te mogen doen." De vraag is of dat inderdaad zo is. Een vraag waarmee we de straat opgaan.

Terug naar Wat beweegt Limburg