Modeontwerper Hubert de Givenchy overleden

Print
Modeontwerper Hubert de Givenchy overleden

Hubert de Givenchy in 1991 met Audrey Hepburn, die zijn iconische zwarte jurk droeg in Breakfast at Tiffany's. Afbeelding: Hollandse Hoogte

De Franse modeontwerper Hubert de Givenchy is op 91-jarige leeftijd overleden, meldt de Franse krant Le Figaro.

Givenchy gaf in 1995 zijn laatste modeshow, die hij besloot met een eerbetoon aan zijn medewerkers. Hij noemde zichzelf de "eeuwige stagiair'' en stond erom bekend dat hij lange dagen maakte in de 43 jaar dat hij actief was als ontwerper.

Zijn stijl werd wereldberoemd door Audrey Hepburn die zijn 'little black dress' droeg in de succesvolle film Breakfast at Tiffany's uit 1961. Die jurk geldt als een van de meest iconische jurken van de twintigste eeuw. 

De Givenchy geldt als een van de grote modeontwerpers van de twintigste eeuw, gelijkwaardig aan collega's als Christian Dior en Cristóbal Balenciaga. Hij begon zijn eigen Maison de Givenchy in 1952 en legde in zijn ontwerpen en soort zorgeloze chic aan de dag.

Ook Jackie Kennedy droeg zijn creaties, zelf op de uitvaart van haar man, en verder bijvoorbeeld Lauren Bacall, Elizabeth Taylor en prinses Gracia van Monaco. Zijn relatie met Hepburn stond centraal op een tentoonstelling vorige winter in het Gemeentemuseum in Den Haag, die hij nog zelf inrichtte en die meer dan 200.000 bezoekers trok. Hij bemoeide zich intensief met de selectie van de tentoonstellingsstukken en stylde zelf de honderd poppen voor de tentoonstelling.

Hij kleedde Hepburn voor films als How to steal a million en Breakfast at Tiffany's. "Hij is meer dan een ontwerper, hij creëert persoonlijkheid'', aldus Hepburn ooit over De Givenchy. Samen met Hepburn meende de couturier een wat ander vrouwbeeld naar Hollywood te hebben gebracht, vertelde hij voorafgaand aan de opening van de expo in Den Haag: zij door haar uitgesproken slanke silhouet, hij door de kleding die er naadloos bij paste.

Museumdirecteur Benno Tempel heeft niet anders dan goede herinneringen aan de samenwerking. "Hij was echt indrukwekkend. Dit noem ik stijlvol oud worden. Hij was altijd om door een ringetje te halen en al kon hij niet lang staan, hij was er de hele dag en met zijn stok gaf hij met de grootste precisie aanwijzingen. Hij rustte echt niet op zijn lauweren. Ook stond hij open voor de wat minder conventionele manier van tentoonstellen in Nederland. Daar kon hij in meegaan."

Hubert de Givenchy, zoon van een markies, werkte aanvankelijk voor onder anderen Elsa Schiaparelli. In 1973 kwam hij eveneens met een collectie voor heren. Ook produceerde zijn huis onder meer parfum.