Modellen in het bos, maar waar is de schaduw?

Print

Afbeelding: REUTERS/Pascal Rossignol

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator van deze krant, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Het is een chique bedoening daar in het bos. Jonge dames paraderen in bonte kleding en op de achtergrond staan mensen te kijken. Mijn aandacht wordt al snel afgeleid door het licht in dat bos. Als je goed kijkt, zie je namelijk bijna geen schaduw. Ja, wat schaduw onder de kin of in de vouwen van de jurken en jassen.
In een natuurlijke omgeving heb je eigenlijk maar één lichtbron: de zon. Soms wat reflecties, maar er is bijna altijd een zon- en schaduwkant. Kijk nu eens naar de bomen en de gezichten van de dames op de voorgrond. Het lijkt wel of het licht van alle kanten komt. Fotografie betekent schrijven met licht. Maar ik ben van mening dat juist het weglaten van licht sfeerbepalend is. Werken met de schaduw.

Er zijn verschillende soorten schaduw. Zo is daar de eigen schaduw, deze ontstaat doordat er vanuit één kant licht op een object valt. Dan heb je de kernschaduw, dit is de donkerste plek in de schaduw. Dan de halfschaduw, dat is het overgangsgebied van licht naar schaduwzijde. En dan de schaduw op de grond of achtergrond, de slagschaduw. De dames op de foto hebben allemaal een schaduw onder hun kin en neus. Dit heet een ‘butterfly’ verlichting. Het licht valt van boven en veroorzaakt een kleine schaduw onder de neus in de vorm van een vlinder. Een verlichting die heel vaak in de mode- en fashionfotografie wordt gebruikt.

En dat klopt in deze foto. We zijn niet in een bos met daglicht, maar in het Grand Palais in Parijs. Het is de Paris Fashion Week en modeontwerper Karl Lagerfeld laat zijn nieuwe herfst- en wintercollectie 2018-2019 zien. Het Grand Palais is een grote glazen tentoonstellingshal die gebouwd is voor de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs.Het modehuis Chanel dat nauw samenwerkt met Karl Lagerfeld heeft 25 miljoen euro gedoneerd voor de renovatie van het Grand Palais. Lagerfeld mag twee keer per jaar de hal ombouwen tot catwalk. Maar dan op zijn manier. Dit jaar is er dus een compleet bos nagebouwd in de hal, met jawel… echte bomen. Maar ook in de afgelopen jaren waren er indrukwekkende shows. Zo liepen de modellen in een vliegveldterminal, Parijse brasserie, door een supermarkt en vorig jaar werd er zelfs een raket gelanceerd. Aan beide zijde van de ‘catwalk’ hangt een lange rij lampen. Vandaar dat er geen slagschaduw is.

Reageren?  brendan.vandenbeuken@delimburger.nl