Minister wil actie tegen loonsverhoging Limburgse ING-baas

Print
Minister wil actie tegen loonsverhoging Limburgse ING-baas

Ralph Hamers. Afbeelding: ANP/Remko de Waal

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zoekt naar 'wettelijke of niet-wettelijke' maatregelen om de omstreden salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers te voorkomen.

Hoekstra liet er geen onduidelijkheid over bestaan. "Het kabinet wil echt dat ING dit van tafel haalt", zei hij maandag voor aanvang van een bijeenkomst van de Eurogroep in Brussel. "Dit ondermijnt het vertrouwen in de banken in zijn geheel en ING in het bijzonder." De bewindsman bekijkt wat er kan worden ondernomen om 'iets aan dit soort situaties te doen'. Hij heeft direct na het besluit contact laten opnemen met de bank. 

Verhoging
De raad van commissarissen van ING wil Hamers' beloning met 50 procent verhogen naar 3 miljoen euro per jaar. Volgens de bank is de Limburgse topman jaren onderbetaald, in vergelijking tot wat banktopmannen verdienen in het buitenland. De forse verhoging zou daarom gerechtvaardigd zijn. Het overige personeel krijgt ook een loonsverhoging, maar die blijft steken op 1,7 procent. 

De politiek reageerde al woest op de plannen. Met uitzondering van Forum van Democratie wil de gehele Tweede Kamer dat president-commissaris van ING (en oud-topman van Shell) Jeroen van der Veer het besluit hoogstpersoonlijk komt toelichten. Die heeft dat toegezegd.  

Jesse Klaver
Het voornemen van Hoekstra staat los van de plannen van Jesse Klaver. De GroenLinks-voorman kondigde zondag een spoedwet aan waarin wordt geregeld dat salarisverhogingen van topbankiers voortaan eerst moeten worden voorgelegd aan de minister van Financiën.

De loonsverhoging is mogelijk omdat Hamers die in aandelen ontvangt. Exorbitant hoge bonussen zijn al eerder aan banden gelegd. Klaver zei gisteren in het tv-programma Buitenhof dat de ING daarmee de 'randen van de wet' opzoekt. "We willen geen variabele beloning. Aandelen kunnen in toekomst ook stijgen – of dalen – en dan is het wel variabel. Dat dit nu wel kan, moeten we repareren." Hij benadrukte dat de politiek 'niet machteloos is' in deze kwestie. "Ik roep alle partijen van links tot rechts op met ons mee te doen."