Goede zorg voor kapelletje in Heide overgedragen

Print
Goede zorg voor kapelletje in Heide overgedragen

Afbeelding: Kerkgebouwen-in-limburg.nl

Heide - Het kapelletje Antoniusabt en Alfonsus in het Venrayse kerkdorp Heide ligt er keurig bij. Dankzij de jarenlange inzet van mevrouw Josephine Vroomen.

Maar ze is niet meer de jongste en ze woont ook niet meer in de buurt. En daarom wilde ze de toekomst van de kapel - sinds begin jaren zeventig haar eigendom - zeker stellen.

1 euro
Dus is de kapel met grond na al die jaren door haar voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen aan de gemeente Venray. Die zal op haar beurt jaarlijks een bedrag overmaken aan de Stichting Kruisen en Kapellen voor regulier onderhoud. Zelf wil Josephine Vroomen "om privéredenen" niet vertellen over de vele jaren dat ze het kapelletje met zorg en liefde onderhield. 

Bijzonder
Voorzitter Koos Swinkels van de stichting kent haar goed en denkt wel te weten waarom: "Ze is niet meer de jongste en ze is bescheiden.” Swinkels is blij met de constructie die nu is bedacht. Het is een kapel met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, weet hij. "Rond 1920 reden de schaapskoopman Anton Poels en huisarts Alfons Vercauteren in de auto naar boerderij Janslust. Ze kregen een ongeluk, maar dat liep voor hen gelukkig goed af. Uit dankbaarheid bouwden ze een kapel met een verwijzing naar hun namen.”

De grond werd beschikking gesteld door de toenmalige caféhouder Van Dijck. Het café raakte in de loop der jaren in verval en werd afgebroken. Mevrouw Vroomen en haar man bouwden er ergens in de jaren zeventig een huis en ontfermden zich over de kapel. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen