Dag 22: De kiezer krijgt het bestuur dat hij verdient

Print
Dag 22: De kiezer krijgt het bestuur dat hij verdient

Afbeelding: De Limburger

Verwijten richting politiek ontbreken zeker niet in de reacties. Toch vindt bijna 63 procent van de stemmers op onze poll met de stelling dat de kiezer het bestuur krijgt dat hij verdient. "Beter opletten en beter oriënteren”, luidt het welgemeende advies van een van de voorstemmers. "Anders verdien je ook dat je niet krijgt wat je wil."Klagen
Een andere voorstander hekelt het voortdurend klagen van kiezers, terwijl ze niet of onvoldoende geïnteresseerd zijn om uit te zoeken welke partijen en bestuurders de in hun ogen fouten besluiten hebben genomen.  Minder diplomatiek geformuleerd is de kritiek dat  "stompzinnig, kortzichtig en opportunistisch stemgedrag” leidt tot "dito wethouders en raadsleden”.  Een ander doet een appèl om niet aan de kant te blijven staan en zelf actief te worden "als je niet gelooft in de kandidaten die zich aandienen.”

Zwart-wit
Voor het broodnodige tegenwicht hieronder ook wat reacties uit het tegenkamp. "De kiezer vraagt zwart en de politiek geeft wit”, meent een van de deelnemers die vindt dat de lokale kiezer een betere volksvertegenwoordiging verdient.  Een stemmer uit Sittard hekelt de in die stad inderdaad veel voorkomende wisselingen van partij gedurende de rit. "Hoppen en shoppen”,  zo omschrijft hij dat sprinkhanengedrag.  Helemaal somber is het oordeel van een andere tegenstander van de stelling. Zijn stem uitbrengen komt voor hem neer op kiezen voor iemand door "wie je het minst wordt genaaid.”

Uitruilen
Interessant zijn de opmerkingen over de onvermijdelijke coalitievorming die volgt op de verkiezingen. "Je eigen keuze is na afloop van het circus niet meer zichtbaar”, klinkt het bij de een. "Op de uiteindelijke samenstelling van het college heb je geen invloed” bij de ander. De kiezer zou ook bij die coalitieonderhandelingen inbreng moeten hebben, schrijft een deelnemer. "Daar worden standpunten, beloftes en baantjes uitgeruild door de gekozenen.”

Terug naar Wat beweegt Limburg