Zoektocht naar auto vermiste vrienden uit Asten zonder resultaat

Print
Zoektocht naar auto vermiste vrienden uit Asten zonder resultaat

De plaats in Liessel waar werd gezocht naar de vermiste mannen. Afbeelding: ED/Tonny Peeters

De zoektocht in Liessel naar de sinds 1974 vermiste Piet Hölskens en Hans Martens uit Asten heeft maandag niets opgeleverd.

Specialisten gingen in De Brink, een plas in Liessel, het water op met een speciale boot. De zoektocht was er vooral op gericht om de auto waarmee het tweetal op pad was te vinden. Aanleiding voor de nieuwe zoekactie is onderzoek door Judith Houben van het Limburgse recherchebureau Centaur. Zij sprak de afgelopen jaren met getuigen en ook de mogelijke dader.

Spannende dag
Martens en Hölskens verdwenen op 16 maart 1974. Ze bezochten een aantal kroegen in de omgeving van Deurne, waaronder de ZanziBar. Ze verlieten dat café om drie uur ’s nachts. Sindsdien zijn ze nooit meer gezien.

De families van Piet en Hans waren een groot deel van maandag in Liessel aanwezig bij de zoektocht: "Vandaag was voor ons een hele spannende dag en we vinden het jammer dat er niets is gevonden. Toch blijven wij de hoop houden dat er zelfs na 44 jaar een einde komt aan alle onzekerheid over het lot van Piet en Hans. Verder willen wij iedereen bedanken die vandaag met ons heeft meegeleefd."

Sonarapparatuur
De afgelopen weken werd in nauw overleg met specialisten van het Team Onderwater Zoekingen van de Landelijke Eenheid een zoekactie voorbereid en een zoekgebied in de enorme plas bepaald. Er werd bij de zoektocht gebruik gemaakt van een speciale boot die beschikt over hoogwaardige sonarapparatuur: "Sonarapparatuur zendt geluidssignalen uit en ‘luistert’ vervolgens naar de weerkaatsing ervan. Zo scant deze apparatuur de bodem af. Op deze manier kunnen wij bijvoorbeeld personen of voorwerpen onder water detecteren", vertelt een specialist van het team.

Analyseren
De politie zegt een heel goed beeld te hebben gekregen van de bodem van De Brink. Alles is vastgelegd en experts gaan de resultaten verder analyseren. Daarna wordt bekeken of er nog mogelijkheden zijn om verder onderzoek te doen. Of en op welke manier dat gaat gebeuren, is op dit moment niet duidelijk.

De families van de vermiste vrienden zijn maandag aan het eind van de middag op het politiebureau op de hoogte gebracht van de resultaten.