André Rieu treedt ondanks kritiek op in Israël

Print
André Rieu treedt ondanks kritiek op in Israël

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

André Rieu zwicht niet voor het commentaar van twintig Palestijnse organisaties. Die verzoeken de orkestleider in een brief, op een site voor mensenrechten, om vier concerten volgende maand in Tel Aviv af te zeggen.

De 68-jarige orkestleider zou zich volgens een groep van twintig Palestijnse artiesten en culturele centra moeten aansluiten bij artiesten als Lorde, Brian Eno en Lauryn Hill die weigeren om in Israël concerten te geven.

Zuid-Afrika
De ondertekenaars vinden op deze plek optreden ongepast. "Een concert in het Israël van vandaag is het equivalent van een optreden 'slegs fir blankes' in het Zuid-Afrikaanse resort Sun City in de jaren tachtig, toen de regering zwarte Zuid-Afrikanen onderdrukte", staat in de brief. De ondertekenaars menen dat de Israëlische regering 'grote shows zoals die van u' steunt om de aandacht af te leiden van 'Israëls decennialange onderdrukking van de Palestijnen'.

Politiek
Rieu geeft van 3 tot en met 7 april vier shows in de Menora Mivtachim Arena in Tel Aviv. Het is voor het eerst dat hij optreedt in Israël. Pierre Rieu, zijn zoon en woordvoerder, stelt dat de shows doorgaan. "We houden ons niet met politiek bezig maar met muziek." Volgens hem kreeg hij niet eerder een verzoek om een plek links te laten liggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →