Maastricht houdt ondanks kritiek vast aan beleid studentenkamers

Print
Maastricht houdt ondanks kritiek vast aan beleid studentenkamers

Studenten in Maastricht. Afbeelding: De Limburger/Annemiek Mommers

Alle opwinding ten spijt over een dreigend tekort aan studentenkamers in Maastricht houdt het stadsbestuur vast aan het huisvestingsbeleid.

Een voorstel van de Vereniging Eigenaren Binnenstad Maastricht (VEBM) en de Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht (VVWM) om de jaarquota voor het toevoegen van studentenkamers aan de bestaande voorraad voor de jaren 2019 en 2020 naar voren te halen, vindt geen gehoor in het stadhuis. Dat heeft wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks, Wonen) beide verenigingen laten weten.

Tekort
Met ingang van het studiejaar 2018-2019 dreigt mogelijk een tijdelijk ­tekort aan studentenkamers in Maastricht. De universiteitsleiding, pandeigenaren en kamerverhuurders maanden het stadsbestuur recentelijk om een oplossing te zoeken. Tijdens de debatten die daarna ontstonden en tijdens de behandeling van het thema door de gemeenteraad, werden diverse suggesties gedaan om het probleem het hoofd te bieden.

Evaluatie
Burgemeester en wethouders laten zich niet opjagen en houden vast aan de evaluatie van het beleid inzake het splitsen en omzetten van ­panden in kamers. Die staat eind dit jaar op de rol en moet alle feiten opleveren om de gemaakte afspraken eventueel aan te passen. Door de quota voor 2019 en 2020 nu alvast te gebruiken, heeft die evaluatie geen zin.

Campussen
Bovendien staat zo’n keus haaks op de koers van de gemeenteraad om uitbreiding van de studentenhuisvesting primair te willen opvangen in grootschalige campussen. Dat heeft te maken met het toenemende aantal klachten in sommige wijken en straten over overlast door studenten als gevolg van te veel studentenkamers.

In 2019 is de verwachte oplevering van het voormalige Bonnefantencollege (klooster) aan de Tongerseweg , waar ongeveer 250 studentenkamers in komen. Het voor september becijferde tekort van enkele honderden kamers is dan voor een belangrijk deel van de baan.

Extra woonruimte
De Universiteit Maastricht heeft aangekondigd in Randwyck en bij de voormalige Annadalflat tijdelijk extra woonruimte te willen realiseren. De gemeente steunt die plannen. Mocht vervolgens blijken dat nog extra huisvesting nodig is, dan blijft de voorkeur van het stads­bestuur uitgaan naar grootschalige campussen.