Zorginstelling Daelzicht doet aangifte tegen frauderende arts

Print
Zorginstelling Daelzicht doet aangifte tegen frauderende arts

Het hoofdkantoor van Daelzicht in Heel. Afbeelding: De Limburger/Jeroen Kuit

Heel - Daelzicht doet aangifte tegen een frauderende arts. Drie jaar lang was ze werkzaam bij de zorginstelling. Maandagavond kwamen verwanten bijeen om te horen of de veiligheid van cliënten in gevaar is geweest.

Zonder een diploma voor basisarts werkte een arts drie jaar lang bij zorginstelling Daelzicht in Heel. Toen dat vorig jaar uitkwam, werd ze op staande voet ontslagen en werd er een onderzoek ingesteld. Nu meldt bestuurder Peter Muijen aangifte te doen wegens valsheid in geschrifte.

Veiligheid
Enigszins opgelucht halen ze adem bij Daelzicht. Ondanks het feit dat de onbevoegde arts jarenlang bij de instelling werkte, is de veiligheid van cliënten niet in gevaar geweest. Dat blijkt uit onderzoek van de ingevlogen onderzoeker Henny van Schrojenstein, tevens emeritus hoogleraar geneeskunde voor mensen met verstandelijke beperkingen.

Zo’n veertig man kwam maanadagavond op de bijeenkomst af. Zij werden bijgepraat over de onderzoeken. Volgens Muijen is de avond goed verlopen. "Er waren uiteraard kritische vragen, maar ik denk dat we alles goed hebben kunnen beantwoorden", vertelt hij.

Steken laten vallen
Daelzicht heeft echter wel steken laten vallen, blijkt uit een tweede (intern) onderzoek. Daarin stelt de raad van bestuur dat de instelling 'de wettelijke verplichting van controle op diploma’s en de BIG-registratie heeft verzuimd'. Van de vrouw blijken geen kopieën van diploma’s aanwezig te zijn in het digitale personeelsdossier. De BIG-registratie ontbreekt eveneens.

Toen de arts vorig jaar de studie afrondde en in dienst wilde treden bij Daelzicht, verstrekte ze vervalste documenten. Deze werden vervolgens niet gecontroleerd op echtheid. In het onderzoek wordt gesproken van een 'zeer ernstige nalatigheid van voormalig medewerker én organisatie'.