Raad Venlo schrapt plan windmolenpark Boekend

Print
Raad Venlo schrapt plan windmolenpark Boekend

Afbeelding: iStock

Venlo - De gemeenteraad van Venlo zette maandagavond een streep door de plannen voor negen windmolens in het buitengebied van Boekend en Blerick.

De gemeenteraad vergaderde voor een keer in ’t Raodhoes in Blerick dat helemaal vol zat met bezorgde bewoners van Blerick en Boekend.

Geluidsoverlast
De afgelopen weken gaven zij herhaaldelijk aan niet tegen windenergie te zijn, maar wel tegen de komst van vijf windturbines. Vooral de geluidsoverlast die de molens met zich meenemen zouden slecht zijn voor de gezondheid. Al zijn wetenschappers het daar nog niet over eens. 

Verdeeldheid
De zorgen om de volksgezondheid leverde grote verdeeldheid op in de Venlose politiek en dat kwam ook maandagavond duidelijkheid naar voren in een bij vlagen chaotische raadsvergadering. Daarin probeerde de gemeenteraad het voorstel voor de negen windturbines aanvankelijk aan te passen zodat voorlopig alleen de vier turbines in het voorkeursgebied werden geplaatst. Toen dat niet haalbaar bleek, werd geprobeerd het plan voor de windturbines uit te stellen.

Geen optie
Beide voorstellen waren volgens wethouder Stephan Satijn (VVD, Duurzaamheid) geen optie. “Het zijn negen windturbines of niet. De initiatiefnemer achter dit plan heeft aangegeven negen turbines te moeten bouwen om een rendabel plan te hebben.”

Ziek raadslid
Opvallend was de rol voor coalitiepartij CDA. Die had bij de vorige raadsvergadering nog alles in het werk gesteld om genoeg voorstemmers in de raadszaal te krijgen door het zieke raadslid Ruud Hermans helemaal in Zuid-Tirol op te halen, om maandagavond plots te pleiten om maar vier van de negen turbines te bouwen. Uiteindelijk stemde de CDA-fractie, met uitzondering van de Blerickse raadsleden Ruud Hermans en Miriam Dückers, tegen het plan.