Burgemeester roept politici op 't matje om ronselen stemmen

Print
Burgemeester roept politici op 't matje om ronselen stemmen

Afbeelding: Jeroen Kuit

Gulpen - Burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens van Gulpen-Wittem heeft de fractievoorzitters op het matje geroepen. Reden: geruchten over stemmen ronselen.

Concrete aanwijzingen zijn er niet, laat ze weten, maar het verhaal dat de ronde doet over het ronselen van stemmen neemt ze wel hoog op. Burgers in Gulpen zouden aan huis gevraagd worden om stemkaarten. Vandaar dat de burgemeester vorige week alle fractievoorzitters ­inlichtte.

Spelregels
Op de website van de gemeente publiceerde ze vervolgens de spelregels over het machtigen van stemmen. ‘Het beste is om zelf te gaan stemmen. Lukt dat niet? Dan kunt u ­iemand machtigen om voor u te stemmen. Maar let op: vraagt iemand anders aan u of hij voor u mag gaan stemmen? Dat mag niet!’

Schenking
Een ander verhaal dat de ronde doet, is dat Piet Franssen vorige maand de harmonie van Gulpen 500 euro schonk, met het verzoek de schenking aan de leden van de harmonie mee te delen voor de verkiezingen. Penningmeester Patrick Speetjens bevestigt de schenking ("op persoonlijke titel gedaan") en verwijst voor het overige door naar voorzitter Rob Hutschemakers, die niet wil reageren.

Ontkennen
Franssen beaamt dat hij de harmonie 500 euro heeft geschonken. Ook heeft hij gevraagd om de schenking mee te delen aan de leden. Maar hij ontkent een link met de verkiezingen. "Dat van de verkiezingen heb ik niet gezegd. Zo zit ik niet in elkaar. Ik schenk al meer dan 25 jaar geld aan verenigingen. Een gedeelte van mijn inkomen als raadslid en wethouder sta ik af, omdat ik het verenigingsleven een warm hart toedraag. Dat kan ik me ook permitteren, omdat mijn inmiddels overleden vrouw en ik geen kinderen hebben."

Sponsoren
Verder sponsorde de Fractie Franssen onlangs het discoschaatsen in Wijlre met chocomelk en ­wafels. ‘Zo zie je maar weer ho ­belangrijk het is om burgerinitiatieven en samenhorigheid te ondersteunen’, schrijft Frank Essers, die zesde staat op de kieslijst van de Fractie Franssen, op Facebook. ‘Dat is ook een van mijn speerpunten waar ik mij sterk voor maak!’

Woordvoerster Heleen Hörmann van de Kiesraad schaart het voorbeeld onder de noemer verkiezingscampagne. Burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens laat weten dat raads- en collegeleden zich hebben te houden aan algemene integriteitsregels en dat ze verwacht dat ze daar ook naar handelen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen