'Blokkeren windturbines Venlo zeer teleurstellend'

Print
'Blokkeren windturbines Venlo zeer teleurstellend'

Afbeelding: iStock

Venlo - Energiebedrijf Etriplus is ‘zeer teleurgesteld’ in het besluit van de Venlose gemeenteraad om de komst van negen windturbines bij Blerick en Boekend te blokkeren.

Dat laat directeur Hans Breukelman van initiatiefnemer Etriplus weten. Het was de bedoeling dat de negen turbines langs het spoor Venlo-Eindhoven 30 megawatt windenergie per jaar zouden gaan opwekken. Circa een derde van de 95,5 megawatt die de provincie Limburg van het Rijk per 2020 moet leveren.

Lees ook: Raad Venlo schrapt plan windmolenpark Boekend

Vlaggenschip
“Venlo ziet zichzelf altijd als duurzame cradle to cradle gemeente, maar dat kun je door dit besluit niet meer zeggen”, aldus Breukelman. “Dit was het vlaggenschip van de Limburgse duurzame energie.”

Opties
De directeur van Etriplus laat weten dat het niet de verwachting is dat hetzelfde plan na de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw aan de politiek wordt voorgelegd. “We staan nu met lege handen en gaan met alle betrokken partijen in overleg”, aldus Breukelman. “Er zijn nu niet veel opties meer. Welke er wél zijn, kan ik op dit moment niet zeggen.”

Verwijt
Wat vindt hij van het verwijt dat het plan te laat aan de politiek zou zijn voorgelegd? “Dat is absoluut niet waar. De raad is op veel manieren bij het plan betrokken. Op de uitnodiging een windpark in Neer te bezoeken, kwam slechts één raadslid van GroenLinks af. De belangstelling van de raad was bedroevend.”

Gemiste kans
Het Venlose gemeentebestuur laat in een korte reactie weten eveneens teleurgesteld te zijn in het besluit van de gemeenteraad. “Het is een gemiste kans om de Venlose duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.”