Opnieuw deuk in imago: Leudal wil snel nieuwe gemeentesecretaris

Han Bekkers.© De Limburger/Mara van den Oetelaar

Zo snel mogelijk een nieuwe vaste gemeentesecretaris in Leudal en de vergoeding van de tijdelijke secretaris verlagen. Dat wil een meerderheid van de gemeenteraad in Leudal.

Remco Koumans

De raad van Leudal sprak dinsdagavond over de ophef die rondom interim-gemeentesecretaris Han Bekkers is ontstaan na een artikel in NRC Handelsblad over zijn manier van werken bij andere gemeenten in het verleden.

Referenties
Oppositiepartijen PAL en VVD hekelden het feit dat het college van B en W de referenties van Bekkers niet heeft gecheckt voorafgaand aan zijn aanstelling. Ook vond men dat het college onduidelijk is geweest over de vergoeding die Bekkers zou gaan krijgen.

Lees ook: Man die rust moest brengen in Leudal nu zelf onder vergrootglas

Afkeuring
Een motie van afkeuring over de gang van zaken werd echter niet gesteund door coalitiefracties Samen Verder en Ronduit Open. Zij hekelden juist de selectieve verontwaardiging bij oppositiepartijen over het salaris terwijl fractievoorzitters daar vorig jaar april wel over waren geïnformeerd. Zij dienden samen met D66 en Leudal Sociaal de al eerder genoemde motie in waarin wordt opgeroepen om zo snel mogelijk naar een nieuwe vaste gemeentesecretaris toe te werken. Waar alle fracties het wel over eens waren was dat het imago van Leudal weer een flinke deuk had opgelopen.Nachtmerrie

Burgemeester Arno Verhoeven Verhoeven sprak richting raad zijn steun uit voor Bekkers en noemde hem de ‘juiste man op de juiste plek’. "Sinds zijn komst zijn stappen vooruit gezet binnen de gemeentelijke organisatie." Hij vroeg in een verklaring begrip voor de situatie vorig jaar maart, waarbij Leudal op stel en sprong een nieuwe gemeentesecretaris nodig had, omdat de zittende secretaris verdachte werd in een strafrechtelijk onderzoek. Er was iemand nodig met senioriteit en ervaring. Referenties werden daarbij niet gecontroleerd zoals bij een vaste aanstelling wel zou gebeuren. De beloning voor Bekkers noemde hij marktconform. Verhoeven zei dat het college binnenkort met een schrijven komt waarin onder meer staat hoe lang de interim-periode van Bekkers nog duurt en welke beloning daar tegenover zal staan.

Bekkers zelf betitelt de ophef rondom zijn persoon in een verklaring als een ‘nachtmerrie’. Het artikel in de NRC noemt hij bezijden de waarheid en hij stelt het slachtoffer te zijn van een hetze.