Burgemeester Voerendaal met vuurwapen belaagd

De plek waar Houben werd belaagd.© Bas Quaedvlieg

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal is twee weken geleden bedreigd door een gemaskerde man met een handvuurwapen.

Annelies Hendrikx en Theo Sniekers

De man droeg een bivakmuts en stapte in het buitengebied van Voerendaal de weg op toen de burgemeester aan kwam rijden. Hij richtte het vuurwapen op Houben en liep naar de auto. De burgemeester vluchtte zo snel hij kon met zijn wagen.Lees ook: De burgemeester als mikpunt van bedreigingen

Houben twijfelt er niet aan dat de bedreiging aan hem gericht was. Uit onderzoek van justitie blijkt dat de man waarschijnlijk twee uur heeft staan wachten voordat hij de weg opstapte.

Uit het niets"Het was bijna surrealistisch. Uit het niets stond ineens iemand met een bivakmuts en een handvuurwapen voor mijn auto en hield me onder schot. Hij kwam steeds dichterbij. Dan weet je instinctief dat het helemaal fout is. Mijn verstand zei ‘rijden’, mijn lichaam deed zijn werk." Met die woorden beschrijft burgemeester Houben hoe hij op 26 februari rond half tien in de ochtend in een vers besneeuwd Voerendaal over de Retersbekerweg op weg naar zijn werk aan zijn belager wist te ontkomen. Een zwaar incident dat de autoriteiten tot nu toe bewust uit de pers hebben gehouden.ErnstigstHet is een van de ernstigste bedreigingen van een bestuurder ooit in Nederland, weet ook gouverneur Theo Bovens. "Het is ook onacceptabel als je auto in brand wordt gestoken, maar een pistool recht voor je neus is toch weer een heel ander verhaal. Dat heb ik nog nooit meegemaakt."

Net als Bovens gaat Houben ervanuit dat de actie gericht was "op mij persoonlijk in mijn functie als burgemeester. Ik heb geen persoonlijke vijanden." Meer mag hij van justitie niet zeggen.

OptredenDe gemeente Voerendaal en andere (opsporings)instanties traden in 2017 drie keer hard op. Op het terrein van een autohandel werd een xtc-lab aangetroffen. Op twee woonwagenkampjes vond men drugs, hennepplantages, wapens en veel cash geld. De gemeente nam harde maatregelen, zoals de sluiting van chalets.Na een van die acties werd in juni vorig jaar de auto van een wethouder in brand gestoken. Ook toen al werd vermoed dat er sprake was van een actie gericht tegen het openbaar bestuur. De autoriteiten troffen extra veiligheidsmaatregelen bij het stadhuis en de woningen van wethouders, ambtenaren en de burgemeester. Die maatregelen worden nu alleen nog licht opgeschaald.MinisterMinister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is blij dat Houben aangifte heeft gedaan. "Het is verschrikkelijk dat een burgemeester die zich 24/7 voor de inwoners inzet zo wordt bedreigd. Ik heb hem gebeld en steun hem."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal