Nederweertenaren willen geen Weert meer in paspoort

© iStock

Het college van Nederweert gaat uitzoeken hoe kinderen die in het Weerter ziekenhuis worden geboren toch Nederweert als geboorteplaats in hun paspoort kunnen krijgen. Met een meerderheid van 10 voor- en 7 tegenstemmers is een voorstel hierover dinsdagavond door de gemeenteraad aangenomen.

Pieternel Kellenaers

Het voorstel om te komen tot een oplossing voor trotse ouders die geen Weert als geboorteplaats van hun kroost in overheidsdocumenten terug willen zien, kwam van CDA-raadslid Mark Hoeben. Hoeben, zelf ook in Weert geboren: “Ik heb geen aversie tegen Weert maar ik ben trots op Nederweert en ik zou dat ook graag terugzien op mijn identiteitskaart. En ik weet dat dit voor meer Nederweertenaren geldt.”

VerdeeldHet college van Nederweert is, net als de gemeenteraadsleden, verdeeld over de kwestie. Alleen de CDA-wethouders herkennen zich in het verhaal van Hoeben. Maar als de ingediende motie over het onderwerp in stemming wordt gebracht, haalt die een nipte meerderheid. Waarmee het college is opgedragen dit jaar uit te zoeken hoe Nederweertenaren hun eigen woonplaats in de paspoorten van hun kinderen kunnen krijgen.

VerloskamerEen optie die Hoeben schetst in zijn voorstel is een verloskamer van het St. Jans Gasthuis in Weert te verklaren tot Nederweerter grondgebied. Iets dergelijks is geprobeerd door bewoners van Terschelling die naar het ziekenhuis van Leeuwarden gaan om te bevallen. De minister van Binnenlandse Zaken heeft toen laten weten dat de wet het niet toelaat om een klein deel van het ziekenhuis tot grondgebied van een andere gemeente te verklaren. Bekend is ook dat aanstaande ouders in het Brabantse Budel liever naar Geldrop rijden dan dat ze (veel dichterbij) in het ziekenhuis van Weert bevallen om te voorkomen dat ze een Limburgs kind krijgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal