Nederweertenaren willen geen Weert meer in paspoort

Print
Nederweertenaren willen geen Weert meer in paspoort

Afbeelding: iStock

Nederweert - Het college van Nederweert gaat uitzoeken hoe kinderen die in het Weerter ziekenhuis worden geboren toch Nederweert als geboorteplaats in hun paspoort kunnen krijgen. Met een meerderheid van 10 voor- en 7 tegenstemmers is een voorstel hierover dinsdagavond door de gemeenteraad aangenomen.

Het voorstel om te komen tot een oplossing voor trotse ouders die geen Weert als geboorteplaats van hun kroost in overheidsdocumenten terug willen zien, kwam van CDA-raadslid Mark Hoeben. Hoeben, zelf ook in Weert geboren: “Ik heb geen aversie tegen Weert maar ik ben trots op Nederweert en ik zou dat ook graag terugzien op mijn identiteitskaart. En ik weet dat dit voor meer Nederweertenaren geldt.”

Verdeeld
Het college van Nederweert is, net als de gemeenteraadsleden, verdeeld over de kwestie. Alleen de CDA-wethouders herkennen zich in het verhaal van Hoeben. Maar als de ingediende motie over het onderwerp in stemming wordt gebracht, haalt die een nipte meerderheid. Waarmee het college is opgedragen dit jaar uit te zoeken hoe Nederweertenaren hun eigen woonplaats in de paspoorten van hun kinderen kunnen krijgen.

Verloskamer
Een optie die Hoeben schetst in zijn voorstel is een verloskamer van het St. Jans Gasthuis in Weert te verklaren tot Nederweerter grondgebied. Iets dergelijks is geprobeerd door bewoners van Terschelling die naar het ziekenhuis van Leeuwarden gaan om te bevallen. De minister van Binnenlandse Zaken heeft toen laten weten dat de wet het niet toelaat om een klein deel van het ziekenhuis tot grondgebied van een andere gemeente te verklaren. Bekend is ook dat aanstaande ouders in het Brabantse Budel liever naar Geldrop rijden dan dat ze (veel dichterbij) in het ziekenhuis van Weert bevallen om te voorkomen dat ze een Limburgs kind krijgen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen