Brunssumers postuum onderscheiden voor hulp aan onderduikers

Print
Brunssumers postuum onderscheiden voor hulp aan onderduikers

De Israëlische ambassadeur reikt de Yad Vashem uit aan Carla Kahan, dochter van Dirk Visser. Afbeelding: Emile Verhijden

Brunssum - Vier Brunssumers zijn postuum onderscheiden omdat ze in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen hielpen onderduiken.

Dirk Visser, Pieter Adriaan van Sweeden, Grietje van Sweeden en Irmgard Anna Koord kregen de hoge Israelische onderscheiding Yad Vashem van de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On. Dat gebeurde dinsdag in cultuurcentrum de Brikke Oave.

Ondergedoken
In Brunssum zaten tussen 1940 en 1945 rond de 250 Joodse kinderen ondergedoken die de oorlog overleefden, een relatief groot aantal in vergelijking met andere gemeenten. De kinderen werden door het verzet vanuit Noord-Nederland naar het zuiden gesmokkeld en ondergebracht bij gewone gezinnen. Sinds 1969 kregen ruim 40 Brunssumers de Yad Vashem.

De medaille en oorkonde die bij de onderscheiding horen zijn bedoeld voor mensen die zelf niet Joods zijn, maar met gevaar voor eigen leven joodse mensen probeerden te redden. De namen worden in de Eremuur van het Yad Vashem Instituut in Jeruzalem gebeiteld.

Sinds 1969 is de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan ruim 40 Brunssumers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →