Celstraffen voor wraakaanslag met mortierbom in Heerlen

Print
Celstraffen voor wraakaanslag met mortierbom in Heerlen

Het balkon raakte zwaar beschadigd. Afbeelding: De Limburger/Arnaud Nilwik

Twee mannen van 26 en 29 zijn veroordeeld voor het gooien van een mortierbom op een balkon in Heerlen.

Heerlenaren Danny van den B. (26) en Patrick P. (29) reden in december 2016 op een scooter naar een flatwoning aan de Abelstraat. Danny gooide daar de vuurwerkbom op het balkon en krijgt een celstraf van vier jaar opgelegd, waarvan één voorwaardelijk. Patrick bestuurde de scooter en krijgt een celstraf van twee jaar opgelegd, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. Naast het besturen van de scooter werd hij ook veroordeeld voor mishandeling van zijn ex-partner en voor vernieling van een tuinpoort en een voordeur.

Wraak
Danny van den B. gooide de bom op het balkon om wraak te nemen op zijn voormalige buren. Anderhalve maand voor de feiten was hij met zijn gezin uit zijn woning in dezelfde straat gezet vanwege een ruzie met de latere slachtoffers. De actie van de twee mannen werd door een derde persoon gefilmd. De beelden werden eerder op zitting vertoond. 

Angst
De explosie op het balkon veroorzaakte forse schade aan het appartement. De bewoners zaten in de woonkamer die aan het balkon grenst, maar bleven desondanks nagenoeg ongedeerd. Wel kampen ze nog steeds met veel angst. Iedere keer als er een scooter stopt of als ze een knal horen, schrikken ze nog hevig. De rechtbank neemt het de twee daders ernstig kwalijk dat ze de bewoners in groot gevaar hebben gebracht.

Heerlenaar Danny van den B. (26) moet vier jaar de cel in omdat hij in november 2016 een vuurwerkbom heeft gegooid op het balkon van zijn voormalige buren in de Heerlense wijk Passart. Daarvan is één jaar voorwaardelijk. Zijn kennis Patrick P. (29) krijgt twee jaar cel voor het helpen daarbij en voor het mishandelen van zijn ex-partner en enkele vernielingen. Daarvan zijn negen maanden voorwaardelijk.

Commotie
De aanslag met de vuurwerkbom veroorzaakte destijds veel commotie in de wijk. Van den B. wilde met zijn daad wraak nemen op zijn oude buren, die hij verantwoordelijk houdt de uitzetting uit zijn woning. Volgens de rechtbank is het een wonder dat de schade beperkt is gebleven bij een glasscherf in de arm van bewoonster en de nodige materiële schade. De slachtoffers hebben nog steeds veel psychische last van de aanslag. 

Filmen
Een andere, 25-jarige vriend van Van den B. was aanwezig in de straat om de aanslag te filmen. Daar is hij niet voor veroordeeld, wel voor de mishandeling van de halfbroer van Van den B. met een honkbalknuppel. Daarvoor kreeg hij drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. Bij diezelfde vechtpartij had Van den B. met een ploertendoder toegeslagen. Die daad is meegenomen in de hoogte van zijn straf.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →