Misbruikslachtoffer sleept kloosterorde voor de rechter

Print
Misbruikslachtoffer sleept kloosterorde voor de rechter

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief ANP

Een man die als kind werd misbruikt door een pater sleept nu de kloosterorde Congregatie van de Heilige Geest voor de rechter.

Dat hebben de man en zijn advocaat bevestigd aan het televisieprogramma Zembla.

Vergrepen
Arnold Jan P., die niet bij achternaam genoemd wil worden, zegt in de jaren zestig een aantal keren seksueel misbruikt te zijn op het internaat in Weert. Pater Strik zou zich meerdere keren aan de toen elfjarige knul hebben vergrepen. De commissie die misbruikzaken binnen de kerk bestudeert, erkende het misbruik eerder al. P. kreeg een schadevergoeding van 100.000 euro via de compensatieregeling. Het is de maximale vergoeding, maar volgens hem is de schade veel omvangrijker.

Schade
Wat Arnold-Jan erg steekt is dat de pater zich vóór hem al aan iemand anders vergreep, zo zou althans blijken uit een mailwisseling met het betreffende slachtoffer. "Ik en andere jongens hadden niet het volgende slachtoffer hoeven worden", tekent Zembla op uit zijn mond. Zijn advocaat, Liesbeth Zegveld, heeft een bureau laten uitrekenen wat de totale financiële schade bedraagt. Hoewel de zaak al meer dan vijftig jaar geleden speelde, denkt ze niet dat verjaring aan de orde is. "Mijn cliënt kwam pas de afgelopen jaren achter de rol van de congregatie. Hij was het zoveelste slachtoffer in een rij en het had niet hoeven gebeuren. Het is lang geleden, maar het bewijs ligt er gewoon."

De congregatie wil zolang de zaak onder de rechter is niet inhoudelijk reageren. Wel gaf de orde eerder in een brief aan Arnold-Jan toe dat pater Strik in de jaren zestig 'gepakt' is voor seksueel misbruik. Ook werden er excuses gemaakt omdat er niet adequaat tegen hem werd opgetreden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →