Nieuwe app tegen dementie houdt hersenen vitaal

© iStock

Alzheimer Centrum Limburg heeft een app ontwikkeld om hersenen gezond en vitaal te houden, waardoor het risico op dementie kan worden verkleind.

Hennie Jeuken

Deze app, MijnBreinCoach, wordt zaterdag gelanceerd.

"We moeten niet wachten op het moment dat we hét middel tegen Alzheimer vinden", stelt Sebastian Köhler van het Maastricht UMC. Köhler is een van de initiatiefnemers van de app. "Het voorkomen van dementie hebben we deels zelf in de hand. Liefst dertig procent van alle gevallen kan worden afgewend door simpelweg voor een gezonde leefstijl te kiezen", zegt Köhler.

OngezondHij baseert zich hierbij op wetenschappelijke onderzoeken die onder meer aantonen dat een ongezonde leefstijl - roken, overgewicht, hoge bloeddruk, weinig beweging - veel invloed heeft op het risico om dementie te krijgen.

De app helpt mensen inzicht te krijgen in hun eigen hersengezondheid. Er worden adviezen gegeven om de eigen leefstijl in positieve zin te veranderen. "In haalbare kleine stapjes." De komende 25 jaar verdubbelt het aantal mensen met dementie in ons land tot een half miljoen.

ContiniumDe lancering van de digitale tool vindt zaterdag plaats in het Continium Discovery Center in Kerkrade. Dan wordt ook de kick-off gegeven van de bewustwordingscampagne ‘We zijn zelf het medicijn’. Met als doel mensen te laten inzien dat met wat aanpassingen in hun leefstijl de kans op dementie verkleind kan worden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal