Schrijver boek Van Rey voelde zich onder druk gezet

Print
Schrijver boek Van Rey voelde zich onder druk gezet

Afbeelding: ANP/Koen van Weel

Schrijver André Vermeulen voelde zich tijdens het schrijven van het boek Vrienden over Jos van Rey regelmatig onder druk gezet door de stichting die hem heeft ingehuurd.

In een vraaggesprek met De Limburger over het boek, dat vrijdag wordt gepresenteerd in Roermond, geeft Vermeulen aan dat hij niet volledig achter de inhoud van ‘Vrienden’ staat.

Aanval
“Ik sta er voor 95 procent achter”, zegt hij.  Op verzoek van die stichting is er nu een nawoord in het boek gekomen van Van Rey. Daarin valt hij op persoonlijke titel mensen aan die volgens hem betrokken waren bij zijn val. “Dat vond ik niet zo’n geweldig idee”, zegt Vermeulen daarover.

Onafhankelijk
Het boek is een idee van Van Rey, maar moest een onafhankelijke journalistieke productie worden. Daarom is de stichting 19 oktober, met sympathisanten van Van Rey, in het leven geroepen die auteur Vermeulen anderhalf jaar geleden de opdracht heeft gegeven om het boek te schrijven. De stichting, die is vernoemd naar de dag dat justitie een inval deed bij Van Rey thuis, heeft het ook gefinancierd.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

In het boek zijn verhalen beland die de schrijver niet voor eigen rekening wil nemen. “Gaandeweg het traject kwam ik erachter dat de heer Van Rey een aantal theorieën heeft van wat er allemaal gebeurd zou zijn, waarvan ik zelf vond ‘nou, dat gaat me wat ver. Dat ga ik zo niet opschrijven’.”

Herschreven
Vermeulen zegt ook dat een vertegenwoordiger van de stichting zijn manuscript na inlevering gedeeltelijk heeft herschreven in opdracht van de stichting. “In een aantal hoofdstukken, vooral in het eerste, was de zaak dusdanig aangepast dat Jos van Rey ineens werd afgeschilderd als een soort superheld.”

Nadat Vermeulen de stichting vervolgens heeft gewezen op zijn auteursrecht en gedreigd heeft de publicatie tegen te houden, zijn de aanpassingen alsnog teruggedraaid.

Geen druk
Een woordvoerder van de stichting zegt dat het louter ging om aanbevelingen. De schrijver had de vrijheid om daar wel of niet iets mee te doen. Volgens de stichting is er geen grote druk op de auteur uitgeoefend. Hij waarschuwde de auteur wel voordat hij aan de klus begon. “Ik heb Vermeulen van tevoren gezegd dat Van Rey een bijzondere persoonlijkheid is”, aldus stichtingswoordvoerder Rene Roosjen.

Lees vrijdagavond op delimburger.nl een uitgebreid interview met Jos van Rey. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →