Zonneweide op afvalberg moet 3700 huishoudens van stroom voorzien

© iStock

Nazorg Limburg BV wil tien miljoen euro investeren in een zonneweide op de Belvédèreberg in Maastricht, de voormalige stortplaats die in 1993 werd gesloten.

Onze verslaggever

Het plan is niet nieuw, maar gaat op herhaling. De eerste keer ging het niet door vanwege het faillissement van technisch dienstverlener Imtech in 2015, die een jaar eerder van de gemeente voor de Belvédèreberg een omgevingsvergunning kreeg voor een zonneweide als onderdeel van de realisatie van de Duurzame Energie Centrale Limburg.

Nieuwe vergunningB en W melden in een brief aan de gemeenteraad dat vergeefs is geprobeerd de vergunning van Imtech op naam te laten zetten van grondeigenaar Nazorg Limburg BV. Het aanvragen van een nieuwe vergunning is nu geboden. Ze is op 22 februari verleend, op voorwaarde dat Nazorg Limburg BV subsidie krijgt toegewezen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Binnen drie maanden zal een besluit volgen over de aanvraag van de financiële ondersteuning. De subsidie is volgens de gemeente ­nodig om de exploitatie van de zonneweide voor vijftien jaar rendabel te maken.

ZonnepanelenDe bedoeling is tien hectare van de Belvédèreberg te beleggen met zo’n 40.000 zonnepanelen. Als het plan doorgaat, gaan ze meer dan tien miljoen kilowattuur stroom produceren, goed voor het jaarverbruik van zo’n 3700 huishoudens. Het zonneveld zal bovendien de CO2-uitstoot met ruim vier miljoen kilo per jaar reduceren.

Als Nazorg Limburg BV de subsidie krijgt toegewezen, wordt de bouw van de zonneweide openbaar aanbesteed. De bouwstart is in het eerste kwartaal van 2019. Een halfjaar later moet het veld de eerste stroom gaan produceren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal