Inwoners Geulhem willen dat Curfsweg dicht gaat

Het versmalde bruggetje tussen de Curfsweg en de Geulweg in Houthem.© Rob Oostwegel

Inwoners van Geulhem willen dat de Curfsweg weer dicht gaat. Algemeen Belang, de grootste partij in Valkenburg aan de Geul, wil dat ze openblijft. Net als de inwoners van Houthem en Sint Gerlach. De raad weet het nog niet.

Bart Ebisch

Geulhem verzet zich tegen het streven van coalitiepartij Algemeen Belang om de Curfsweg open te houden. Iwan Linckens uit het gehucht met circa 65 inwoners laat dat weten in een brief aan de wethouders van Valkenburg, verkeersdeskundigen en ambtenaren van de gemeente en de provincie Limburg.

SluipverkeerLinckens, die steun krijgt van coalitiepartij VVD, wijst erop dat vijf jaar geleden na flink actievoeren de afspraak is gemaakt met gemeente en politiek om de weg weer af te sluiten zodra de ondertunneling in Maastricht en werkzaamheden in de omliggende dorpen klaar zouden zijn. Dan heeft Geulhem geen last meer van sluipverkeer en kan de schooljeugd veilig over de smalle weg naar school fietsen in Meerssen.

OverlastAlgemeen Belang (AB) zegt dat sluiting van de weg zorgt voor sluipverkeer door Houthem en Sint Gerlach. De weg was een tijdje dicht en dat zorgde toen voor overlast. Dat willen de bewoners daar niet meer, zei raadslid Niels Dauven tijdens de raadsvergadering eerder deze maand. Hij wilde een motie indienen, maar trok die in na de toezeging van wethouder Carlo Vankan (AB) zodra de wegwerkzaamheden in Maastricht ­klaar zijn, dat hij met een plan komt

"Wat mij het meeste stoort”, aldus Linckens, "is dat niemand zich houdt aan de afspraak. De bewoners van Geulhem worden helemaal niet gehoord.”

LokgroepHij beschouwt de roep van AB als een lokroep voor de kiezers. Woensdag zijn er gemeenteraadsverkiezingen. "We zijn vier jaar aan het lijntje gehouden. Nu zijn er verkiezingen en tellen we niet mee, want een kleine kern als Geulhem levert niet zoveel stemmen op.”

Hem bereiken geluiden dat Berg en Vilt ook voor een open Curfsweg zijn. "Zodat bewoners van die kernen de drie verkeerslichten bij Vijverdal/Geusselt kunnen overslaan en vijf minuten later naar het werk kunnen vertrekken.”

AfspraakCoalitiepartij VVD, met twee zetels, sluit zich aan bij de roep uit Geulhem, meldt fractievoorzitter Harry Trimbos. "Wij houden ons aan de ­afspraak." Coalitiegenoot PGP wacht het onderzoek af, zegt Corry Fulmer-Bouwens. "Het was niet juist van AB om vlak voor de verkiezingen met het plan te komen.” Over de ijver van Vankan: "De raad beslist, niet de wethouder.”

Het CDA is verdeeld, de andere oppositiepartij, VSP, is er nog niet uit. "Eerst met de burgers praten”, zegt Lloyd Wagemans (VSP). "Blijft de weg open, dan moet hardrijden worden aangepakt”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal