Biografie Van Rey één grote aanklacht tegen opponenten

Jos van Rey op weg naar de uitspraak van het gerechtshof.© ANP

Het was één grote samenzwering tegen Jos van Rey. In de biografie ‘Vrienden’ haalt de Roermondse politicus uit naar een heel arsenaal ambtenaren, rechercheurs, politici en journalisten.

Bram van der Heijden en Jule Peeters

Dat Jos van Rey in de biografie die vrijdag over hem verschijnt, volop de aanval zou openen op zijn al dan niet vermeende tegenstanders, zal niemand verbazen.

ComplotIn Vrienden stelt hij dat in Nederland een stroming op gang kwam om hem een kopje kleiner te maken. "Blijkbaar is er toch een systeem in het leven en in de politiek dat mensen die op veel tenen hebben gestaan, uiteindelijk het veld moeten ruimen", vertelt hij in een interview met De Limburger.

Volgens Van Rey werd het strafrechtelijk onderzoek naar hem, uitmondend in een veroordeling voor onder meer corruptie, geïnitieerd door zijn tegenstanders. Een complot, dus. Hij wijst vooral met de beschuldigende vinger naar CDA-politici, het Openbaar Ministerie (OM), ambtenaren, ondernemers en ook De Limburger.

Bovens en PennEen van de theorieën die hij in het boek ontvouwt, is dat gouverneur Theo Bovens met de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die eerder deel uitmaakte van de OM-top, zou hebben samengespannen om hem en partijgenoot Ricardo Offermanns politiek te elimineren. Offermanns werd veroordeeld omdat hij vertrouwelijke informatie van Van Rey had ontvangen over de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond.

Bovens doet de beschuldiging desgevraagd af als ‘fake news’ uit een ‘sprookjesboek’. Penn te Strake zegt in een reactie zich nooit met het onderzoek naar Van Rey te hebben bemoeid.

Onder druk gezetDe auteur van de biografie, André Vermeulen, had ook moeite met sommige verhalen van Van Rey, en liet die volledig voor diens rekening. En het nawoord, waarin de liberaal op persoonlijke titel nog eens flink om zich heen slaat, vindt Vermeulen afbreuk doen aan het totale boek. "Ik sta voor 95 procent achter de inhoud."De auteur voelde zich regelmatig onder druk gezet door zijn opdrachtgever, een door vrienden van Van Rey opgerichte stichting, om passages aan te passen in het voordeel van de politicus. De stichting ontkent de aantijging. Het waren volgens een woordvoerder louter aanbevelingen. Toch blikt Vermeulen, die zegt ‘vanwege een opkomende griep’ vrijdag niet bij de presentatie van zijn boek te zijn, terug op een zware opdracht. "Er zijn nog wel meer dingen gebeurd, die ik niet aan de grote klok wil hangen. Als ik al die punten naloop, denk ik nu wel tjongejonge."

Jos van Rey zelf zegt redelijk tevreden te zijn met Vrienden. Alleen had de biografie wat hem betreft drie keer zo dik mogen zijn.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal