Boek Jos van Rey gepresenteerd in Roermond

In het Roermondse hotel Dux wordt vrijdagmiddag het boek 'Vrienden' over Jos van Rey gepresenteerd.

Bram van der Heijden en Jule Peeters

De politicus geeft daarin onder meer zijn visie op de rechtszaak waarin hij werd veroordeeld voor corruptie en veegt de vloer aan met zijn vermeende 'tegenstanders'.

Onder drukDe presentatie werd bijgewoond door familie, vrienden en politici. Auteur Andre Vermeulen was er opvallend genoeg niet. Donderdag kwam naar buiten dat hij zich op momenten tijdens het schrijfproces onder druk gezet voelde om het boek op punten aan te passen in het voordeel van Van Rey.

Dat is niet de reden dat hij er vrijdag niet was, werd benadrukt door de stichting die het boek heeft uitgegeven. Vermeulen zou geveld zijn door griep en kon er daarom niet bij zijn.

Piet van PolVan Rey reikte het boek ‘Vrienden’ uit aan verschillende personen, waaronder vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. “Ik heb altijd geleerd dat je moet stilzitten als je geschoren wordt”, zei Van Pol toen hij het boek (waarin Van Rey hard uithaalt naar zijn vijanden) overhandigd kreeg. “Jos is juist het tegenovergestelde. Daar hebben we vaak meningsverschillen over gehad. Maar Jos is Jos.” Ook oud-burgemeester van Roermond Henk van Beers kreeg een exemplaar overhandigd.

LVRPolitici die op de presentatie waren afgekomen, zijn hoofdzakelijk afkomstig van zijn eigen partij LVR. Namens de Roermondse VVD was ook ex-voorzitter Victor Cillekens erbij. Van het college van B en W liet alleen PvdA-wethouder Gerard IJff zien. Dat moest vooral niet als een statement worden opgevat, zo benadrukte hij. “Als ik een uitnodiging krijg en ik kan erbij zijn, dan ga ik ook.” Verder waren er collega-Statenleden van de PVV en 50PLUS.

De Roermondse zangeres Suzan Seegers, die ook een hoofdrol speelde in de opera El Rey, zong verschillende nummers waaronder een eigen versie van Laat Me van Ramses Shaffy.

ComplotIn Vrienden stelt Jos van Rey dat in Nederland een stroming op gang kwam om hem een kopje kleiner te maken. "Blijkbaar is er toch een systeem in het leven en in de politiek dat mensen die op veel tenen hebben gestaan, uiteindelijk het veld moeten ruimen", vertelt hij in een interview met De Limburger.

Volgens Van Rey werd het strafrechtelijk onderzoek naar hem, uitmondend in een veroordeling voor onder meer corruptie, geïnitieerd door zijn tegenstanders. Een complot, dus. Hij wijst vooral met de beschuldigende vinger naar CDA-politici, het Openbaar Ministerie (OM), ambtenaren, ondernemers en ook De Limburger.

Bovens en PennEen van de theorieën die hij in het boek ontvouwt, is dat gouverneur Theo Bovens met de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die eerder deel uitmaakte van de OM-top, zou hebben samengespannen om hem en partijgenoot Ricardo Offermanns politiek te elimineren. Offermanns werd veroordeeld omdat hij vertrouwelijke informatie van Van Rey had ontvangen over de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond.

Bovens doet de beschuldiging desgevraagd af als ‘fake news’ uit een ‘sprookjesboek’. Penn te Strake zegt in een reactie zich nooit met het onderzoek naar Van Rey te hebben bemoeid.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal