Asbestflat in Maastricht vlak voor sloop bezet door krakers

© Jean-Pierre Geusens

De brandweerflat is gekraakt door een groep die voor overlast zorgt in de omgeving en weigert te vertrekken.

Redactie

Maandag komen de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie bij elkaar om over de situatie te overleggen. Flateigenaar Maasvallei ziet het liefst zo snel mogelijk een strafrechtelijke ontruiming, zodat een onderzoek in het gebouw naar aanwezige asbest kan worden hervat.

SloopSloopbedrijven waren net begonnen met het inventariseren van de asbest om een offerte te kunnen uitbrengen voor het afbreken van het zestig jaar oude gebouw in de Capucijnenstraat. Maasvallei laat het slopen en bouwt daarna op dezelfde plek een appartementencomplex in de categorie sociale huur op de hoek met het Lindenkruis.

GewaarschuwdDe brandweerflat werd per 1 maart door tijdelijke bewoners - leegstandsbeheer - leeg opgeleverd om met de voorbereidingen van de sloop te kunnen beginnen. Gas, water en stroom werden afgekoppeld en het asbestonderzoek gestart. Daardoor is nu sprake van blootstelling aan asbest bij de krakers, waar Maasvallei zich zorgen over maakt. De krakers zijn gewaarschuwd voor de situatie, maar reageren nergens op, meldt de corporatie.

GeluidsoverlastOmwonenden van de brandweerflat klagen sinds de groep het gebouw kraakte over geluidsoverlast, discofeesten, het afsteken van vuurwerk en het stoken van vuren aan de achterzijde van de flat.

StrafbaarDe krakers bewonen de flat nu illegaal en zijn daardoor strafbaar. Reden voor het spoedberaad maandag. Door de krakersactie loopt de planning van Maasvallei vertraging op. Volgens de woordvoerder van de corporatie is momenteel in Zuid-Limburg sprake van een ‘kraakgolf’ van een georganiseerde club met een actief netwerk tipgevers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal