Celstraf voor Roemeense bende na roof op A73

© Openbaar Ministerie

Vijf Roemenen die vorig jaar 960 iPhone's uit een rijdende vrachtwagen zouden hebben gestolen op de A73 bij Horst, moeten een aantal maanden de cel in.

Redactie

De rechtbank in Overrijssel veroordeelde vrijdag vier mannen tot een celstraf van vijftien maanden voor het bezit van de gestolen telefoons ter waarde van zo'n 550.000 euro. Een vijfde man moet één maand minder de cel in omdat tijdens de aanhouding in de vakantiewoning foto's zijn gemaakt door journalisten.

Op de foto's die gepubliceerd zijn in een artikel, is de vijde verdachte te zien. De rechtbank oordeelt dat dit een forse schending van de persoonlijke levenssfeer is waar de man veel nadeel van heeft.

StuntdiefstalOp 24 juli 2017 werden 960 iPhones uit een rijdende vrachtwagen gestolen op de A73 bij Horst. Hierbij reden in de nachtelijke uren meerdere auto’s dicht rondom de vrachtwagen. Een persoon klom op de motorkap van de auto die pal achter de vrachtwagen reed, maakte het slot open en haalde de lading eruit. Tijdens deze operatie reden de vrachtwagen en de auto op aanzienlijke snelheid door en zorgden andere auto’s er tegelijkertijd voor dat achteropkomend verkeer niet kon inhalen. Vijf dagen na de diefstal werden de vijf verdachten aangehouden in een vakantiewoning in het Gelderse Otterlo.

Onvoldoende bewijsDe rechtbank sprak de vijf mannen vrij van het stelen van de iPhones, omdat er onvoldoende bewijs is. Zo zat er volgens de rechter relatief veel tijd tussen de diefstal en de aanhouding van de mannen met de gestolen goederen.

Verder was één van de telefoons van één van de verdachten vlakbij de diefstal, maar blijkt ook uit het dossier dat andere mensen deze telefoon gebruikten. Het is volgens de rechter niet uit te sluiten dat een ander met deze telefoon bij de diefstal was. Ook van andere telefoons die tijdens de diefstal in die omgeving waren is niet duidelijk bij wie die horen.

Onbekende personenTenslotte constateert de rechtbank dat er bij de vakantiewoning in het Gerlderse Otterlo waar ze vijf dagen na de diefstal werden aangehouden, nog 2 personen zijn gezien. Zij waren niet aangemerkt als verdachte in dit dossier. Op basis van informatie uit Roemenië kan niet worden uitgesloten dat zij, en niet één van de 5 mannen, betrokken zijn bij de ladingdiefstal.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal