Bedreigde burgemeester Voerendaal krijgt nachtelijke bewaking

Burgemeester Houben© ANP

De onlangs bedreigde Voerendaalse burgemeester Wil Houben heeft nachtelijke bewaking bij zijn huis.

Ruben van Erp

Naast de particuliere bewaking zijn er ook extra patrouilles van de politie. Houben: "De politie patrouilleert niet alleen extra rond mijn huis, maar in het hele dorp."

AdviesVolgens Houben hebben adviseurs aangegeven dat het verstandiger zou zijn om elders te logeren. "Maar ik wil dat niet, ik slaap gewoon thuis. Voor mezelf en voor mijn thuisfront." Wel is er dus sprake van nachtelijke bewaking bij zijn huis. "Dat geeft een veilig gevoel”, zegt de burgemeester. Naast zijn huis waren er ook bij de raadsvergadering van donderdagavond beveiligers aanwezig. “Qua beveiliging doen we wat we op dit moment nodig achten", zegt Houben. "Het gaat er ook om dat de aanwezigen bij zo’n vergadering een veilig gevoel hebben."

Lees ook: Bedreigde bestuurders: we laten ons niet dwarsbomen door idiotenHuizenOok hebben beveiligingsexperts opnieuw naar de huizen van gemeentebestuurders gekeken om te kijken of er aanpassingen nodig waren. Dit gebeurde ook al nadat de auto van wethouder Patrick Leunissen vorig jaar in brand was gestoken.BedreigingDe Voerendaalse burgemeester werd twee weken geleden bedreigd door een gemaskerde man met een handvuurwapen. Hij wist op tijd te vluchten. Houben gaat ervan uit dat die actie gericht was op hem persoonlijk in zijn functie als burgemeester. De gemeente Voerendaal en andere (opsporings)instanties traden in 2017 drie keer hard op tegen lokale criminaliteit.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal