Veel Limburgers slapen slecht

© iStock

Veel Limburgers hebben geen goede nachtrust. Bijna een kwart (24 procent) van de Limburgers van twaalf jaar en ouder kampte in 2017 met slaapproblemen.

Hennie Jeuken

Dat komt overeen met een kleine 240.000 mensen. Landelijk slaapt een op de vijf slecht. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS, die vrijdag gepubliceerd zijn.

De deelnemers verklaarden moeilijk in slaap te komen of vroeg wakker te worden. Vrouwen rapporteerden deze problemen vaker dan mannen. Ouderen slapen slechter dan jongeren.

VergeetachtigMensen met hogere inkomens woelen weer minder in bed dan mensen met een laag inkomen. Van de mensen met slaapproblemen gaf 41 procent aan hierdoor belemmerd te worden in hun dagelijks functioneren, bijvoorbeeld tijdens het werk. Ze zijn vergeetachtig, minder geconcentreerd of slechter gestemd.

Met het ouder worden nemen de slaapproblemen toe. Van de jongeren (12 tot 16-jarigen) zegt landelijk acht procent slaapproblemen te hebben gehad.

Meer vrouwenVan de mensen van middelbare leeftijd (40 tot 50-jarigen) ligt bijna een vijfde ’s nachts schaapjes te tellen. Bij de 75-plusser blijkt dat 28 procent. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat meer vrouwen dan mannen slecht slapen. Van alle vrouwen kon bijna een kwart de slaap wel eens niet vatten. Dat is anderhalf keer zoveel als bij mannen (15 procent.)

Uit de enquête blijkt dat mensen uit de laagste inkomensgroep hun gezondheid twee keer zo slecht vinden dan mensen met de betere inkomens. Ze zijn ook bijna anderhalf keer vaker langdurig ziek en drie keer vaker psychisch ongezond. Van die laatste groep kampt liefst 56 procent met slaapproblemen.

'Uitslaapdag'Vrijdag was de Internationale dag van de Slaap. Deze dag is in België een ware ‘uitslaapdag’geworden, in Nederland wordt dan vooral aandacht gevraagd voor de gevolgen van de slechte nachtrust.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal