Verkiezingsdebat Venlo: Al tekeergaan tegen PVV voor start discussie

De negen lijsttrekkers in Venlo gingen met elkaar in debat bij de lokale omroep. Over de zorgtekorten, grote projecten en het functioneren van het gemeentebestuur. VVD-lijsttrekker René Dings sloot niet uit dat Mark Verheijen weer wethouder wordt.

Daan de Hulster

Het eerste onderwerp van het Venlose verkiezingsdebat, de miljoenentekorten op de zorg, is vrijdagmiddag nog niet eens aangekondigd als Frans Aerts (D66) al de aanval opent op de PVV. Op de ludieke vraag van debatleider Frans Pollux of PVV-lijsttrekker Donald Fijnje bij Aerts welkom is voor een logeerpartijtje, laat de D66-lijsttrekker snel weten dat hij niet met de PVV gaat regeren. "Dat schandalige filmpje over de islam laat zien hoe ver wij van elkaar afstaan." Aerts doelt op een filmpje dat de PVV donderdag uitzond in de zendtijd voor politieke partijen. Volgens de PVV staat de islam gelijk aan discriminatie, terreur, geweld, de sharia, homohaat, slavernij en is de godsdienst dodelijk. Fijnje laat het onberoerd. "Ik vind het een prima filmpje. Dit roepen wij al jaren. Het is niet meer dan een herhaling van zetten."

ZorgTijdens het door Omroep Venlo, De Limburger en het Limburgs Museum georganiseerde debat, spreken telkens drie lijsttrekkers met elkaar over zes stellingen. Zowel Aerts, Fijnje als Erwin Boom (PvdA) is het oneens met de stelling dat wachtlijsten nodig zijn om de zorgtekorten. Aerts wil betere afspraken met zorgverleners over budgetten. Boom denkt dat de als oplossing gepresenteerde nieuwe aanbesteding met zorgaanbieders de financiële problemen niet verhelpt en wil dat die op de schop gaat. Fijnje wil geld halen bij ‘grote projecten’. Hij komt met de wijk Q4 als voorbeeld als Aerts hem vraagt waar hij op doelt. "Die wijk is geen succes", zegt Fijnje. Hij weet echter niet hoeveel geld er naar Q4 gaat.

René Dings (VVD), Natascha Kroonstuiver (50Plus) en Boom mogen het hebben over die grote projecten. Dings vindt niet dat Venlo onmiddellijk moet stoppen met grote risicovolle plannen. De andere twee wel. Al merkt Dings op dat het plan voor een kabelbaan uit de koker van de initiatiefnemers van het LeisureDome op het kazerneterrein komt. "En als er geen exploitant gevonden wordt, zal er gekeken worden naar alternatieven." Bovendien stelt hij dat er niets mis is met grote projecten. "Als je vooraf maar goed naar de risico’s kijkt." Kroonstuiver noemt de kabelbaan een ‘hinderbaan’. "Want ik moet de eerste oudere nog vinden die met een rollator of scootmobiel in een kabelbaan stapt. Het plan hiervoor vind ik maar nattevingerwerk. Die kabelbaan wordt niet rendabel."

BendeTijdens de discussie over het functioneren van het gemeentebestuur in de laatste vier jaar haalt SP-voorman uit naar Dings en Frans Schatorjé (EenLokaal). Op de stelling dat het college van B & W er een bende van heeft gemaakt, antwoordt Dings dat hij dat niet vindt. "De stad ligt er mooi bij, maar we staan na een moeilijke periode wel stil en de kas is leeg." Heerschop antwoordt dat dát in zijn ogen een bende is. En volgens hem hebben de wethouders van Venlokaal, opgegaan in EenLokaal, gefaald in de wijken. "Jullie zaten aan de knoppen en hebben de mensen in de wijk Vastenavondkamp geschoffeerd toen ze om oplossingen vroegen."

Dings laat tijdens het gehele debat twee keer horen dat hij wethouder wil worden in een vólgend college. Met Mark Verheijen? "Ja, dat kan", antwoordt Dings desgevraagd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal