Omwonenden hoorndol van luide kerkklokken Brunssum

Print
Omwonenden hoorndol van luide kerkklokken Brunssum

De klokken bij de Barbarakerk maken volgens een aantal omwonenden te veel lawaai.  Afbeelding: Peter Schols

Brunssum - Kerkklokken die te vaak en te hard luiden. Daarover klaagt een aantal omwonenden van de Barbarakerk in de Brunssumse wijk Treebeek. Met steun van de Brunssumse Christen Democraten (BCD).

Hoorndol wordt ze er van. Vanaf acht uur ‘s morgens slaan de klokken van de Barbarakerk in Treebeek op het hele en halve uur. Dat geluid is José Hamilton te hard. Ze sprak de gemeente aan, maar die liet de zaak rusten. Tot ze Ger Gerards tegenkwam, fractieleider van bestuurspartij Brunssumse Christen Democraten (BCD). Die stelde de zaak aan de orde in de gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder Jo Palmen (BBB Lijst Palmen) zei dat de gemeente er niets aan kan doen. Het probleem is bekend, maar de gemeente kan gebeier niet verbieden.

Daar neemt Hamilton geen genoegen mee. Ze is zelf katholiek, maar heeft last van het harde klokkengelui. Dat klonk volgens haar in het verleden alleen rond de missen. Sinds enkele jaren slaan ze vaker.

Moskee
Enkele jaren geleden diende ze een bezwaar in, naar eigen zeggen ondersteund door 150 handtekeningen. In eerste instantie zou de gemeente gezegd hebben dat het luiden inderdaad tegen de regels was. Later kreeg ze geen reactie meer. De betrokken ambtenaar leek het overdreven te vinden. "Wees blij dat het geen moskee is", zou hij zich hebben laten ontvallen. De gemeente zegt niets van een handtekeningenactie te weten. Zowel Gerards als zijn fractiegenoot Hans Peters wonen in de buurt en zeggen soms ook last te hebben. Gerards biedt aan te bemiddelen tussen bewoners en kerkbestuur.

Secretaris Jo Mertens van dekenaat Heerlen zegt dat het aanpassen van de installatie die de klokken laat klinken lastig is. Zachter luiden vergt een ingreep die twintig mille zou kosten. Hij is wel bereid te bekijken of het luiden later kan beginnen. Volgens Mertens valt de overlast wel mee en klagen slechts enkele bewoners.

Aan de bel
Ook Ria Pin van het Wijkteam Brunssum West kent slechts twee klagers. Ze kan zich wel voorstellen dat mensen die in de buurt van de kerk wonen last hebben. "Als je erlangs loopt en de klokken gaan, schrik je. Het geluid is wel erg hard."

Volgens een woordvoerder van het bisdom Roermond komen klachten over kerkklokken in Limburg al jaren niet meer voor. In Beek trokken bewoners daarover in 2001 aan de bel. In Weert stierf een actiecomité tegen de ‘terreur’ van klokken een stille dood na aanpassing van het geluid. Ook in Boxmeer werd het gebeier verminderd. In Tilburg leidde het te vroeg luiden tot een rel omdat de pastoor zich niet wilde neerleggen bij een verbod.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje