Bijzonder schilderij verhuist van stadhuis naar Bonnenfantenmuseum

Print
Bijzonder schilderij verhuist van stadhuis naar Bonnenfantenmuseum

Het paneel uit 1477. Afbeelding: De Limburger

Het toont een van de oudste voorstellingen van de stad. De skyline van Maastricht is een van de details op het Gerechtigheidspaneel. Het belangwekkende schilderij uit 1477 verhuist permanent van het stadhuis naar het Bonnefantenmuseum.

Burgemeester Penn-te Strake heeft het Gerechtigheidspaneel op de Tefaf symbolisch overgedragen aan directeur Stijn Huijts van het Bonnefantenmuseum. Vanwege het kunsthistorische belang wordt het schilderij in langdurige bruikleen gegeven aan het museum, waar het een breder publiek kan bereiken en onder betere condities kan worden bewaard.

Dinghuis
Het Gerechtigheidspaneel hing lange tijd in de anti-chambre van de raadzaal. Het is gemaakt door Jan van Brussel, in opdracht van de schepenbank die zetelde in het Dinghuis. Het paneel verbeeldt het Laatste Oordeel en moest de rechters van de schepenbank wijzen op hun integriteit en eerlijkheid. Het paneel bestaat uit zeven planken in een brede zwarte lijst. Het paneel is talloze malen gerestaureerd en aangepast, waarbij ook het oorspronkelijke jaartal is veranderd naar 1599.

In 1952 werd het gerestaureerd in het Rijksmuseum, waarbij de overschilderingen zijn weggehaald.

Skyline
Het bovenste deel beeldt het goddelijke uit, het onderste deel een rechtszaal en een engel die waarschuwt voor de hel. In de horizon die beide delen scheidt, is een gezicht op Maastricht te zien. Onder meer de Sint Jan en Sint Servaas zijn te herkennen, evenals de brug over de Maas, de kruittoren van Wyck en rechts een galgenveld.

Aanvulling
Het stadhuis is echter geen ideale plek voor het kwetsbare werk. Schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur kunnen het werk aantasten. Het werk is een welkome aanvulling op de middeleeuwse collectie van het Bonnefantenmuseum. Het museum had wel al beeldsnijwerk van Jan van Steffeswert en de Meester van Elsloo, maar nog geen schilderkunst uit deze regio. Het werk zal eerst worden schoongemaakt en gerestaureerd; vanaf het najaar is het te zien voor publiek.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje