Etentje burgemeester en raadslid Weert valt verkeerd

Print
Etentje burgemeester en raadslid Weert valt verkeerd

Raadslid Fanida Kadra en burgemeester Jos Heijmans van Weert. Afbeelding: Stefan Koopmans

Het is niet verboden, maar is het integer? Het Weerter raadslid Fanida Kadra heeft een etentje met burgemeester Jos Heijmans, terwijl ze in de vertrouwens- commissie zit die moet oordelen over diens herbenoeming. Zelf zien ze er niks verkeerds in. Gevolg is wel dat Kadra niet meer deelneemt aan de commissie.

Ze had de burgemeester uitgenodigd voor een etentje om met hem als voorzitter van de gemeenteraad te praten over ‘partijperikelen’, verklaart Fanida Kadra, fractieleider van de PvdA in Weert.

Adviseren
Echter het diner in het restaurant in het Belgische Bree, begin vorig jaar, krijgt een staartje. Kadra was toentertijd als fractievoorzitter van de PvdA lid van die vertrouwenscommissie die de gemeenteraad zou moeten adviseren over een even­tuele herbenoeming van Heijmans.

Toen ze met Heijmans in het restaurant werd gespot en dit werd gemeld bij de vertrouwenscommissie, werd er met haar daarover gesproken. Gevolg: Kadra besluit niet langer aan de vergaderingen van de commissie deel te nemen.

Vertrouwen
Deze lezing wordt bevestigd door het merendeel van de leden van de vertrouwenscommissie en een woordvoerster van de gemeente. Over de achtergrond van het besluit van Kadra willen ze niks kwijt, omdat die hen in vertrouwen is medegedeeld.

Ook de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Hendrik Stals, wil niks zeggen over de inhoud van de gesprekken. "Daar mogen we volgens de wet niet over praten", zegt hij. "Wat ik wel kan zeggen is dat Fanida Kadra formeel lid is gebleven van de vertrouwenscommissie, maar vanaf vrijwel het begin niet meer heeft deelgenomen aan de werkzaamheden."

Niet handig
Kadra lichtte het bestuur van haar partij pas veel later in. "Fanida heeft ons pas heel laat geïnformeerd dat ze niet meer deelnam aan de commissie", zegt Nettie Huisman, voorzitter van de PvdA. "Toen ze het ons vertelde was de hele procedure voor de herbenoeming al doorlopen. We hebben daar met Kadra over gesproken. Kijk, het is natuurlijk niet handig om in de periode dat je in de vertrouwenscommissie zit een etentje te plannen met de burgemeester. Dat kun je Kadra verwijten, maar ook Heijmans. Zij hadden er zich bewust van moeten zijn dat dat vragen op zou kunnen roepen. Blijkbaar is in de vertrouwenscommissie de discussie daarover zo hoog opgelopen dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan."

De kwestie was volgens Huisman geen reden met Kadra te breken of disciplinaire maatregelen te nemen.

Advies
Kadra vindt niet dat ze iets verkeerds heeft gedaan. "Ik wilde niet wachten tot de vertrouwenscommissie was opgeheven. Ik wilde graag snel advies. Als ik iets te verbergen zou hebben, dan had ik niet in een restaurant afgesproken."

Ook burgemeester Heijmans ziet geen kwaad in zijn etentje met Kadra. "Ze had me gevraagd met haar te praten over partijproblematiek. Over het werk van de vertrouwenscommissie hebben we het niet gehad. Overigens, in de maanden dat de vertrouwenscommissie actief was, heb ik met meerdere leden daarvan etentjes gehad."

Terughoudend
Volgens Hans Oostendorp, directeur van het bureau Necker van Naem dat meerdere Limburgse integriteitskwesties onderzocht, is het niet verstandig om als lid van de vertrouwenscommissie te eten met de kandidaat-burgemeester. "De tijdspanne waarbinnen zo’n vertrouwenscommissie werkt is te overzien. Ik ken de werkelijke feiten en omstandigheden niet, maar in algemene zin is het verstandig om tijdens een herbenoemingsprocedure terughoudend te zijn met informele contacten. Het voorkomt discussie achteraf. Ik weet niet waarover het tijdens dit etentje ging. Maar áls je het al doet, is het wijs dat vooraf met de rest van de vertrouwenscommissie te bespreken. Zo hou je elkaar scherp. Als het achteraf bekend wordt, krijgt een gesprek meteen een defensief karakter." Ook een burgemeester zou tijdens de herbenoemingsprocedure terughoudend moeten zijn in zijn informele contacten met leden van de vertrouwenscommissie, stelt Oostendorp.

Heijmans overweegt naar aanleiding van deze zaak aangifte te doen van lekken uit de vertrouwenscommissie.

Verkiezingen
Volgens hem is het tijdstip dat de tip werd doorgespeeld naar de krant, zo net voor de verkiezingen waarbij Kadra kandidaat is, politiek ingegeven. "Voor mij maakt dat niks uit", aldus Heijmans, "maar mevrouw Kadra wordt er wel mee geschaad. Ik verzoek de krant daarom het artikel pas na de verkiezingen te publiceren."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen