DNA-afname in onderzoek Nicky Verstappen afgesloten

Print
DNA-afname in onderzoek Nicky Verstappen afgesloten

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Brunssum / Landgraaf - Maandag wordt in de loop van de dag bekend hoeveel mannen mee hebben gedaan aan het grote DNA-verwantschapsonderzoek naar de dood van Nicky Verstappen, meldt een woordvoerder van de politie.

Dat onderzoek duurde drie weken en werd zondag afgesloten.

17.500 mannen
De opkomst lijkt tegen te vallen. Tot en met donderdag 15 maart lieten 13.460 mannen wangslijm afnemen. De politie had in totaal 21.500 mannen opgeroepen mee te doen aan het DNA-onderzoek, dat plaats had van zaterdag 24 februari tot en met gisteren.

Daarvoor waren 17.500 mannen opgeroepen in Landgraaf en delen van Brunssum en Heerlen die grenzen aan de Brunssummerheide en Nicky’s woonplaats Heibloem. Daarnaast kregen nog eens 4000 mannen van families die die in 1998 in de buurt van de Brunssummerheide woonden maar sindsdien verhuisd zijn, een oproep.

Opkomst
Halverwege het afnameproces maakte de politie bekend dat de opkomstcijfers lager waren dan gehoopt. Een specifieke verwachting is echter nooit uitgesproken. Opnieuw werd, via de media, een oproep gedaan aan alle opgeroepen mannen om DNA af te staan. Het verwantschapsonderzoek is het ultieme middel om de raadselachtige dood van Nicky Verstappen op te helderen. Nicky verdween in augsutus 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide en werd een dag later ruim een kilometer ver in een dennenbosje op de hei dood teruggevonden.

Dankzij nieuwe technieken werd tien jaar na zijn dood mannelijk DNA gevonden op Nicky’s kleding. Via de mannelijke lijn in een familie hoopt de politie de donor van dat DNA-spoor op te sporen. Er wordt vanuit gegaan dat deze man goed bekend was op de Brunssumerheide en destijds in denabijheid woonde.

Onderzoek
De DNA-monsters gaan naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan voor onderzoek. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje