Lokale partijen zijn het actiefst in Limburg en Brabant

Print
Lokale partijen zijn het actiefst in Limburg en Brabant

Afbeelding: Archief ANP

Bijna de helft van het aantal partijen en kandidaten op de kieslijst in Limburg en Noord-Brabant zijn lokaal.

Dat blijkt uit een analyse van alle kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen door LocalFocus. Meerssen spant de kroon met meer dan acht op de tien kandidaten die op een lokale kieslijst staan, op de voet gevolgd door Gulpen-Wittem en Simpelveld. In Venlo staan de minste kandidaten op de kieslijst van een lokale partij.

Geloof
Lokale partijen spelen al decennia een grote rol in de Limburgse en Brabantse gemeentepolitiek. Dat komt volgens het Historisch Nieuwsblad doordat het katholieke geloof in onze regio zo'n grote rol speelde. Hierdoor had het voor niet-katholieke landelijke partijen weinig zin om hier lokale afdelingen op te zetten.

Steden
Ze beperkten hun activiteiten daarom tot de grote zuidelijke gemeenten en brandden hun vingers niet aan het platteland. De Katholieke Volkspartij (KVP) had wel ruim voldoende aanhang, maar ook die wilden niet onder de eigen naam meedoen aan de verkiezingen in kleinere Limburgse en Brabantse gemeenten.

Persoonlijke verhoudingen speelden daar een grote rol in de gemeentepolitiek. De KVP wilde niet het risico lopen dat persoonlijke ruzies in de raad zouden zorgen voor onrust en afsplitsingen, wat weer af zou stralen op hun landelijke activiteiten.

Lokale partijen
Gevolg was dat lokale partijen in het door de landelijke politiek achtergelaten gat sprongen. Overigens is de rol van de lokale politiek hier wel gekrompen. Op het hoogtepunt in 1974 haalden lokale partijen in Limburg bijna 72 procent en in Noord-Brabant ruim 51 procent van de stemmen.

De ontzuiling was een van de oorzaken dat de aanhang van de (veelal katholieke) lokale partijen slonk, terwijl diezelfde ontzuiling in de rest van Nederland juist meer ruimte schiep voor nieuwe, lokale partijen.

Bekijk in onderstaand kaartje van LocalFocus het aandeel lokale en landelijke kandidaten en partijen in jouw gemeente.