Opkomst DNA-onderzoek Nicky Verstappen 65 procent

Print
Opkomst DNA-onderzoek Nicky Verstappen 65 procent

Een DNA-afnamepunt in Landgraaf. Afbeelding: De Limburger/Luc Lodder

De opkomst bij het DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen is 65 procent. Dat heeft de politie maandag bekend gemaakt.

De afgelopen drie weken stonden 14.049 mannen vrijwillig wangslijm af voor onderzoek op verwantschap met het mannelijk DNA-spoor dat is aangetroffen op de kleding van Nicky. 21.500 mannen waren opgeroepen.

Tevreden
De politie zegt tevreden te zijn over het verloop van het afnameproces en de opkomst. Halverwege het afnameproces, toen de teller nog op 9.211 vrijwilligers stond, liet de politie weten dat de opkomst minder was dan gehoopt en deed ze een oproep aan alle benaderde mannen om DNA af te staan. Een verwacht opkomstpercentage heeft de politie nooit genoemd. Bij het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra in 2012, het eerste grootschalige verwantschapsonderzoek in Nederland onder 8.000 mannen, was de opkomst 90 procent. 

Lees ook: DNA-onderzoek Nicky Verstappen: nu begint het echte werk pas

Familielijnen
Projectleider Hans Ramaekers van de politie: "Uiteraard is bij een opkomst van 100 procent de kans op succes het grootst. Daar waren al onze inspanningen dan ook op gericht. Maar ook met deze opkomst kan het zo zijn dat we van alle familielijnen voldoende DNA-profielen hebben om goed onderzoek te doen. Het belangrijkste is dat we uiteindelijk een match krijgen met het DNA dat is veilig gesteld in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. Hopelijk krijgen we daarmee antwoorden op de vele vragen die, met name zijn ouders en zusje, maar ook politie en Openbaar Ministerie hebben."

Families
De politie bekijkt of van alle opgeroepen families iemand is die DNA heeft afgegeven. Als er van een bepaalde familie niemand DNA heeft afgestaan, kan het rechercheteam besluiten om de mannen uit die familie nogmaals te vragen om DNA af te geven.

Raadsels
Nicky Verstappen verdween in augustus 1998 uit een tent op een zomerkamp op de Brunssumerheide en werd anderhalve dag later dood teruggevonden op de hei. Zijn dood is omgeven door raadsels. Een doodsoorzaak is nooit vastgesteld, er is ook geen zekerheid over seksueel misbruik van het elfjarig jongetje. Politie en justitie hopen dat de man wiens DNA op de broek van Nicky is gevonden, de laatste uren in het leven van Nicky kan invullen.  

Landgraaf, Heerlen en Brunssum
In totaal werden voor dit verwantschapsonderzoek 21.500 mannen oproepen. 17.500 uit het gebied rond de Brunssummerheide (Landgraaf, en delen van Heerlen Brunssum) en Nicky’s woonplaats Heibloem en zo’n 3.300 uit andere delen van Limburg en ongeveer 700 uit de rest van Nederland. Bij die 4.000 gaat het om mannen wier familie in 1998 rond de Brunssummerheide woonde maar zijn verhuisd.

Daarnaast zijn 1.500 mannen benaderd voor een één op één DNA-vergelijking, het zogeheten autosomale DNA-onderzoek. Sinds de start eind oktober 2017 hebben in dit onderzoek 936 mannen DNA afgestaan.

Afspraken
Het afnemen van DNA loopt de komende weken nog door. Er zijn afspraken gepland met mensen die eerder verhinderd waren. Ook de afname van DNA buiten Limburg, onder de groep van 700 mannen, loopt nog. Dat geldt ook voor het autosomale onderzoek. Tijdens de grootschalige DNA-afname de afgelopen drie weken hebben zich ook meerdere mannen gemeld die geen uitnodiging hadden ontvangen. De politie kan nu nog niet aan te geven om hoeveel mannen dit gaat.

NFI
De DNA-monsters worden naar het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) verstuurd voor onderzoek. Het afgegeven DNA-materiaal wordt vergeleken met het DNA dat is veilig gesteld in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. Alles is erop gericht om een match te vinden. Het verwerken en onderzoeken van alle DNA-monsters zal naar verwachting een half jaar tot een jaar duren.

Sinds de bekendmaking van dit DNA-onderzoek op 23 mei 2017 zijn meer dan 500 tips en reacties binnen gekomen bij de politie. Deze worden allemaal onderzocht. Tot op heden zit daar de gouden tip helaas nog niet bij.

Inzet
Tijdens het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek (24 februari t/m 18 maart) zijn per dag ongeveer 100 politiemensen bezig geweest om het afnameproces zorgvuldig te laten verlopen. Het gehele afnametraject is begroot op ongeveer 1,8 miljoen euro. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje