Duizenden nieuwe aanmeldingen stamceldonatie na actie Lennart Thy

Print
Duizenden nieuwe aanmeldingen stamceldonatie na actie Lennart Thy

Een eerbetoon aan Thy in het stadion van Sparta. Afbeelding: ANP Pro Shots

Zeker vijfduizend mensen hebben zich aangemeld voor een stamceldonatie na de publiciteit rond voetballer Lennart Thy van VVV.

De aanvaller liet afgelopen weekeinde een wedstrijd tegen PSV schieten om bloed te doneren voor een stamceltransplantatie. Hiermee kan een patiënt met acute leukemie gered worden.

Toename
Volgens Bert Elbertse van Stichting Matchis, een centrum voor stamceldonatie, is er een aanmerkelijke toename van het aantal aanvragen sinds het nieuws over de voetballer. "We merken het duidelijk. Er hebben zich duizenden mensen gemeld. Het aantal aanvragen is fors hoger dan het gemiddelde. Ik schat dat er inmiddels zeker vijf- tot zesduizend mensen bij zijn gekomen. De website wordt ook twee tot drie keer zoveel bekeken."

Elbertse kan naar eigen zeggen niet per individueel geval stellen dat de actie van de voetballer de directe aanleiding is geweest, maar hij stelt vast dat het verband er zeker is. "Via een mail geven mensen bijvoorbeeld aan dat ze nu pas weten wat het is omdat Lennart Thy het heeft gedaan en dat ze zich daardoor ook aanmelden. Mensen twitteren dat ook en geven het aan elkaar door. We kunnen wel zeggen dat ze zich aangesproken voelen."

Heel belangrijk
Donoren zijn van levensbelang om mensen te kunnen redden. "Het is heel belangrijk. We hebben afgelopen donderdag ook weer gemerkt dat er iemand komt te overlijden omdat er gewoon geen donor beschikbaar is", aldus Elbertse.

Dna-match
Met de duizenden aanmeldingen is Stichting Matchis er nog niet. Mensen die mee willen doen krijgen eerst een registratiesetje opgestuurd, waarmee gekeken kan worden of iemand medisch geschikt is en met welke patiënt er eventueel een dna-match is. Belangstellenden kunnen zich aanmelden als stamceldonor op de site van Stichting Matchis. De stichting krijgt naar eigen zeggen ongeveer 50.000 aanmeldingen per jaar.