Ruim half miljoen euro voor nautische boulevard

Print
Ruim half miljoen euro voor nautische boulevard

Afbeelding: De Limburger

Wessem - Ruim een half miljoen euro. Dat schenkt de provincie aan Maasgouw voor de ontwikkeling van de nautische boulevard in Wessem. Wens is dat bedrijven die niet in het toekomstige plaatje passen verhuizen.

De Mauritshaven in Wessem moet dé plek worden voor de Maasplassen waar watersporters alles kunnen krijgen wat ze nodig hebben. Om het plan van de nautische boulevard te laten slagen is de wens van de gemeente Maasgouw dat bedrijven die hier niet aan bijdragen verplaatsen. En daar is geld voor nodig. Net als de gemeente, trekt de provincie er 5,5 ton voor uit. Die subsidie is afkomstig uit het potje van 3,3 miljoen euro bestemt voor stimulering van waterrecreatie.

Zeggenschap
Maasgouw hoopt door het uitkopen en verplaatsen van bedrijven meer zeggenschap te krijgen in het havengebied. Op dit moment heeft de gemeente nauwelijks grond in eigen handen. En dus moet er onderhandeld worden over verplaatsingen. De gemeente trekt daar zo’ n 10 jaar voor uit. Op dit moment past ongeveer de helft van de bedrijven in de nautische boulevard. Voor de rest zal een oplossing gevonden moeten worden, bijvoorbeeld door bedrijven zich te laten aanpassen aan een nieuwe markt of door het vinden van een nieuwe locatie.

Met drie bedrijven in die laatste categorie lopen al onderhandelingen. "Zo praten we momenteel met het bedrijf Dekker Grondstoffen", zegt wethouder Johan Lalieu. "Dat ligt strategisch aan het water. Op een plek die de verbinding vormt tussen de nautische boulevard, de Maasboulevard en Wessem. We bekijken of het bedrijf kan verhuizen naar de Edelzandlocatie, de Kruchterplas.”

Ligplaatsen
Een voorbeeld van een bedrijf dat zich aanpast is volgens de wethouder SchippersDock. "Voorheen werden daar machines voor het verwerken van zand en grind gemaakt. Nu hebben ze onder meer ligplaatsen, bootverhuur en reparatie en onderhoud van boten. Dat voegt echt iets toe.”

Verder ligt er op het bureau van de wethouder een wensenlijst, met onder meer een zeilmakerij en een jachtmakelaardij voor de nautische boulevard. Ook waterbedrijven die elders in de regio in de knel zitten, kunnen naar Wessem. Zo wordt er gesproken met Steelhaven in Roermond.

De nautische boulevard moet tientallen nieuwe banen opleveren.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje