VieCuri Venlo: gebruik geen pijnstillers voor hardloopwedstrijd

Print
VieCuri Venlo: gebruik geen pijnstillers voor hardloopwedstrijd

Beeld van de Venloop in 2017. Afbeelding: De Limburger

Artsen van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo roepen hardlopers op om vooral geen pijnstillers te gebruiken wanneer ze hun sport uitoefenen. Gebruik ervan kan schade aan nieren die kan ontstaan bij hardlopen, alleen maar ernstiger maken.

Een team van artsen van het VieCuri deed in 2015 tijdens de Venloop onderzoek naar de mogelijke gevolgen van hardlopen op de nieren van lopers.

Medicijnen
In totaal 79 Venlopers (deelnemers aan de halve marathon en de 10 kilometer) deden aan het onderzoek mee door voor en na de wedstrijd urinemonsters in te leveren. Daarnaast vulden ze vragenlijsten in over hun gezondheidstoestand en het gebruik van medicijnen en pijnstillers.

Uit de gegevens blijkt na drie jaar onderzoek dat hardlopen inderdaad soms leidt tot milde nierschade. Dat komt onder meer doordat de lichaamstemperatuur van een loper fors kan stijgen en er sprake kan zijn van een vochttekort. 

Nierproblemen
Gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (uit de zogenaamde NSAID-categorie) zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen kan die nierproblemen echter verergeren. Paracetamol is volgens de artsen een veiliger keuze, zeggen de artsen. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje