'Werelderfgoedstatus voor deel Heuvelland'

Print
'Werelderfgoedstatus voor deel Heuvelland'

Afbeelding: Harry Heuts

De Werelderfgoedstatus hoeft niet per se te gelden voor het hele Heuvelland. Bepaalde delen kunnen buiten de aanvraag blijven.

Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg heeft begin dit jaar de Werelderfgoedstatus officieel aangevraagd. Namens dat park liet Johan van den Bosch maandag een kaart bij de aanvraag zien die bestaat uit allerlei gebieden die niet noodzakelijkerwijs aan elkaar grenzen.

Unesco
De verzamelde bestuurders en deskundigen die in Vijlen bijeen waren over mogelijke aanvraag voor het Heuvelland, kregen ook een wijze raad van Hans Broekmeulen, die betrokken was bij de werelderfgoederen Kinderdijk en Stelling van Amsterdam: "Kijk heel goed naar de begrenzing van je gebied. Alleen wat daarbinnen ligt, wordt gecontroleerd door de Unesco.”

Één zinnetje
Door bepaalde gebieden buiten de aanvraag te houden, kunnen mogelijk moeilijke discussies over bijvoorbeeld grote loodsen omzeild worden. Maar UM-wetenschapper  Bart Zwegers waarschuwde: "Zorg dat je eerst een goed verhaal hebt, kijk daarna pas naar het exacte gebied.” Van den Bosch: "Hou je verhaal  simpel, beperk het tot één zinnetje dat alle burgemeesters uit het hoofd kunnen leren."

Obstakels
Het Heuvelland mag zichzelf dan bijzonder vinden, er zijn genoeg obstakels op de weg. "Wij kregen vertegenwoordigers uit Burkina Faso, Bahrein en St. Nevis & Kitts op bezoek. Ook zij moeten ons Europees perspectief kunnen bevatten", vertelde Van den Bosch.

De Unesco wil bovendien een halt toeroepen aan de Europese oververtegenwoordiging qua Werelderfgoederen. De selectie wordt strenger en strenger: de Bollenstreek, het Binnenhof en de Afsluitdijk zijn bijvoorbeeld afgewezen. De Nederlandse regering overweegt de inschrijving na 2020 zelfs stop te zetten.   

Mogelijkheden
Desalniettemin zien de deskundigen mogelijkheden voor het Heuvelland. "Cultuurlandschappen doen het goed, internationale aanvragen hebben ze graag. En zorg vooral voor intern draagvlak.”Wat dat laatste betreft was er goed nieuws: de gemeenten Valkenburg en Meerssen, eerder nog ‘overgeslagen’, waren deze keer wel vertegenwoordigd. 

Gedeputeerde Erik Geurts en burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten benadrukten dat niet de fout gemaakt moet worden van Maastricht Culturele Hoofdstad: "We moeten hier snel de burger bij betrekken.”