Statushouders sneller aan werk geholpen in Heerlen

Print
Statushouders sneller aan werk geholpen in Heerlen

Afbeelding: De Limburger

Heerlen helpt statushouders versneld op weg met inburgering en werk. Afgelopen jaar zijn 81 nieuwkomers op weg geholpen, ongeveer een vijfde van het totaal.

Vanwege een wijziging in de Participatiewet in 2017 kunnen statushouders sneller inburgeren. Heerlen heeft de begeleiding meteen uitgebreid. Hoog opgeleiden die Engels spreken beginnen direct met betaald werk. De meeste statushouders beginnen met vrijwilligerswerk of doen mee in re-integratieproject Baanbrekend Werk.

VDL/Nedcar
In de selectieprocedure voor banen bij VDL/Nedcar falen veel statushouders bij de taaltoets. Daarom is een speciaal voor VDL een talencursus opgezet. Wie bij VDL afvalt, wordt verder bemiddeld. Van de eerste vijftien deelnemers hebben er veertien nu een baan, van wie vier bij Nedcar werken.

Inburgering
Wethouder Martin de Beer (Arbeidsmarkt, VVD/D66) wijst op het belang van versnelde inburgering: ‘’Dat is niet alleen goed voor de mensen, maar ook voor de economie in de regio. Om te zorgen dat werkgevers blijven, moet de vraag naar personeel en het aanbod van werkzoekenden bij elkaar aansluiten.’’

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje