Actieplan tegen groeiende eenzaamheid

Print
Actieplan tegen groeiende eenzaamheid

Afbeelding: iStock

Het kabinet opent de aanval op de groeiende eenzaamheid in ons land. Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) presenteert deze dinsdag een plan om ervoor te zorgen dat het isolement van vooral ouderen eerder gesignaleerd wordt en ook doorbroken.

Kern van het plan ‘Eén tegen eenzaamheid’ is een oproep aan alle 380 gemeenten om lokaal een coalitie te vormen met betrokken organisaties en een bundeling van al bestaande initiatieven in de gezamenlijke strijd tegen wat minister Hugo de Jonge "een van de grootste sociale vraagstukken van deze tijd" noemt.

Lees meer: ‘Iedereen kan een betere buur zijn', vindt de minister

Leren
"We kunnen én gaan veel van elkaar leren", aldus de minister. "Juist lokaal kun je het verschil maken." Een van de concrete acties waar De Jonge aan denkt, is een jaarlijks huisbezoek door de gemeente bij alle 75-jarigen, om te horen waar ze behoefte aan hebben. Welke hulp ze nodig hebben om te voorkomen dat ze vereenzamen. "Stap letterlijk over hun drempel, om te zorgen dat mensen zelf weer over hun drempel komen en deel worden van de samenleving."

Meldpunt
De Jonge pleit ook voor een speciaal meldpunt in elke gemeente. "Een loket waar de caissière van de supermarkt, de Vervoer Op Maat-chauffeur of postbode zich kunnen melden als ze mensen zien die dreigen te vereenzamen en behoefte aan ondersteuning hebben."

Volgens De Jonge voelt de helft van alle 75-plussers zich in meer of mindere mate eenzaam. "Er wordt wel eens gezegd: eenzaamheid hoort bij een individualiserende samenleving, maar daar mogen we ons niet bij neerleggen? Aan de slag." Voor zijn actieplan heeft de minister al een landelijke coalitie gesloten met veertig organisaties die zich op hun manier inzetten in de strijd tegen eenzaamheid, waaronder de ANBO, Humanitas, het Nationaal Ouderenfonds, Sen­soor, Alzheimer Nederland en de Zonnebloem.

8 miljoen
Voor het plan zelf is jaarlijks 8 miljoen euro beschikbaar. Maar, zegt De Jonge, geld is de komende tijd niet het probleem. "Voor de verpleeghuiszorg bijvoorbeeld komt de komende jaren 2 miljard euro extra beschikbaar. Ook daar gaan eenzame ouderen van profiteren."

Terug naar Wat beweegt Limburg