Duitse legereenheid komt onder bevel van ‘Vredepeel’

Print
Duitse legereenheid komt onder bevel van ‘Vredepeel’

Afbeelding: Streetview

Vredepeel - Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) in Vredepeel krijgt in april zeggenschap over een deel van het Duitse leger.

Met een militaire ceremonie op de Luitenant-generaal Bestkazerne komen 300 militairen van de luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 onder bevel van de Vredepeelse landmachteenheid.

Samenwerking
De verregaande samenwerking tussen de eenheden betekent niet dat de Duitse eenheid volledig naar Vredepeel komt. Integendeel, de Duitse eenheid blijft gehuisvest in Todendorf (nabij Hamburg). Wel komen er dertien Duitse militairen de staf, het kenniscentrum en de opleidingseenheid van het DGLC versterken.

Toespreken
De ceremonie op woensdag 4 april in Vredepeel zal worden bijgewoond door de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en haar Duitse evenknie Ursula von der Leyen. Zij zullen de troepen toespreken. Als symbool van de onderbevelstelling zal brigade generaal Michael Gschossmann, commandant van de luchtafweer van de Duitse luchtmacht, het onderdeelschild overhandigen aan kolonel Jan Blom, commandant DGLC. Vervolgens spelden de ministers van Defensie de kwartiermakers van de Duitse eenheid het eenheidslogo van het DGLC op.

Handboeken
Er wordt al enkele jaren gewerkt aan een intensievere samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse lucht- en raketverdediging. Onder de projectnaam APOLLO wordt er onder meer gewerkt aan gezamenlijke handboeken met werkwijzen, de oprichting van een gezamenlijke lucht- en raketverdedigingsschool en een gezamenlijke taskforce. Sinds het najaar van 2016 is er ook al een gezamenlijke Duits-Nederlandse Patrioteenheid operationeel, die geschikt is voor uitzendingen.

Ook op andere onderdelen werken het Nederlandse en Duitse leger samen. Zo werd de Nederlandse Luchtmobiele Brigade al onder bevel gesteld bij de Duitse Division Schnelle Kräfte en kreeg de Nederlandse 43e Gemechaniseerde Brigade een Duits tankbataljon onder bevel, terwijl de brigade zelf bij de Duitse Eerste Pantserdivisie werd ondergebracht.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen